Nieuwsfoto’s geduid

Hans Aarsman – Ik zie ik zie. De Aarsman Collectie. ISBN 978-90-5759-358-1, 175 pagina’s, € 19,50. Amsterdam: Podium 2009.

Elke week komen bij de Volkskrant zo’n 20.000 digitale nieuwfoto’s binnen. Hans Aarsman werkt die op één avond door en kiest er één uit voor zijn wekelijkse column. De gekozen foto bekijkt hij met een loep en schrijft dan zijn indrukken op. Een aantal afleveringen van die column staan in het boek. Ze laten vaak uiteenlopende mensen zien als staatslieden, hulpverleners bij rampen, soldaten en filmsterren. Prachtig is zijn commentaar op de al redelijk middelbare Gérard Dupardieu, die zijn neus in het bejaarde, maar toch nog steeds aantrekkelijke decolleté van Sofia Loren steekt. Grappig is het verhaal over Saya, de Janpanse robot receptioniste, die het omslag siert. Met een glimlach kijk je naar de forenzen in Manilla op de Filpippijnen, die met een zelfgebouwd karretje over niet meer gebruikte spoorrails sjezen. Barack Obama en George W. Bush ontbreken niet. En Aarsman staat vaak uitvoerig stil bij ellende en dood, maar dat is helaas ook maar al te vaak nieuws. Een fascinerend boekje.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Fotografie. Bookmark de permalink.