40 jaar Smeets

Mart Smeets – Passie. Veertig jaar in de journalistiek. ISBN 978-90-468-0698-2, 286 pagina’s, € 16,50. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2009.

Ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum in de journalistiek selecteerde Mart Smeets zijn beste columns, verhalen en artikelen. Hij koos hiervoor onder andere interviews, portretten van sportsterren, reisavonturen, gedenkwaardige ontmoetingen en zelfs een heus kerstverhaal. Recentelijk heeft hij nog enkele regels aan deze stukken toegevoegd. Zo noemt hij het portret van Barry Hughes ‘misschien wel het leukste en duidelijkste voetbalverhaal dat ik ooit maakte.’ De verhalen over, ik pik er een aantal uit, de sportmensen Eric Heiden (schaatsen), Gert-Jan Theunisse (wielrennen), Rinus Michels (voetbalcoach), Jan van Beveren (voetbalkeeper), Michael Jordan (basketbal) en Willem van Hanegem (voetbaltrainer) zijn nog steeds uitermate boeiende lectuur. Ik moest wel spontaan in lachen uitbarsten toen ik las dat de goedgelovige Theunisse als tienjarige in zijn blootje op de fiets ging trainen omdat zijn vriendjes hem hadden wijsgemaakt dat je zo een echte sprinter kon worden. Mooi is ook het verhaal van de gezellige avond met Dries van Agt, destijds ambassadeur van de Europese Gemeenschap in Washington. Van Agt vertelt onder meer smakelijk over de slechte Amerikaanse eetcultuur waarvoor hij de term grass and rubber chicken bedacht. Ook het verhaal over zijn benoeming tot Europees Ambassadeur in Tokio is typisch Agtiaans. Beklemmend is het reisverhaal door de Verenigde Staten tijdens de eerste week van de Golfoorlog. Ook dominee Hans Visser (van de Pauluskerk en Perron Nul in Rotterdam) komt voorbij. Smeets: ‘een volle kerk is als spelen voor een uitverkocht stadion… Een prettige stilte daalde tussen ons neer. Het is een zondagse dienst op vrijdagmiddag. Heel speciaal.’  

Het boek is rijk geïllustreerd en vormt volgens de uitgever een verrassende overzichtstentoonstelling van vier decennia journalistiek van een gepassioneerd veelschrijver. En daarmee is geen woord teveel gezegd. Smeets op zijn best, dus genieten voor zijn fans. Heeft deze modale Smeetsfan dan helemaal geen kritiek? Vooruit, een klein puntje. Die jeugdgedichten in het begin van het boek zou ik hebben weggelaten, maar een kniesoor die daarop let.

Dit boek is eveneens uitgebreid besproken in de boekenrubriek van het programma Puur Cultuur van MeerRadio (23 december 2009).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Sport. Bookmark de permalink.