Het huis van Dantès

De kleur van het leven

‘Wat ik weet is dat ik van je hou’.

Als de relatie tussen hotel-receptioniste Carmen en hotel-klusjesman Reinout op de klippen loopt gaat Reinout op zoek naar een ander onderkomen. Hij vindt een tijdelijke plek in een appartement dat hij gaat opknappen. Er is veel werk te doen, dus de komende tijd zit hij goed. Hij ziet niet op tegen de eenzaamheid, want als fervent lezer is verveling hem vreemd. Hij heeft zijn favoriete boeken bij zich, zijn kleren en meer niet. De rest van zijn spullen ligt opgeslagen.

Als hij aankomt bij het huis ziet hij een man scharrelen bij een hoeveelheid grof vuil even verder. Als de man weg is loopt Reinout erheen. Zijn oog valt op een klein eikenhouten ladekastje. Eén lade zit op slot. Reinout neem het meubeltje mee. Thuisgekomen krijgt hij het slot niet open. Als dat later met hulp van een goede bejaarde vriend toch lukt – ‘gebruik een loper die je vooraf met bijenwas hebt ingesmeerd’ – ziet hij een boek liggen: De Gids tot Parijs. Aanvankelijk stelt hem dat teleur, Reinout had op iets bijzonders gehoopt. Maar dan valt er uit de gids een enveloppe, geadresseerd aan Johan, wonend in de Sarphatistraat 37 in Amsterdam. De envelop komt van Michelle Gan, uit Parijs. Zij stuurt Johan een aquarel van een ruïne en daarvoor een jongen en een meisje die samen, zittend op en lage muur, naar de sterren zitten te kijken. Het landschap laat heuvels in de verte zien. Het is een afbeelding die Reinout treft door de bijzondere kleuren en de tekst erbij ‘Ce que je sais c’est que je t’aime’. Het lijkt te slaan op zijn verloren liefde voor Carmen.

De aquarel fascineert hem zo dat hij besluit op zoek te gaan naar Johan en Michelle. De prent is van 1973, als de jongen en het meisje op het muurtje de echte Johan en Michelle verbeeldden, zouden ze nog kunnen leven. Hij hoopt dat hij Johan de aquarel terug kan geven, hij wil zijn verhaal horen, hij wil Michelle zien… Wie waren zij, waardoor ging hun liefde kapot of kwam het toch nog goed door Michelles verzekering die Johan waardevol genoeg vond om in zijn reisgids te bewaren?

Reinout spreekt zijn spaargeld aan en gaat naar Parijs. Als lezer komt hij al gauw bij de boekenkramen terecht en maakt daar kennis met een oude boekenhandelaar. Nadat hij de man de aquarel heeft getoond vraagt de handelaar hem later terug te komen. Bij die tweede ontmoeting wijst hij hem welke paden hij zou kunnen bewandelen om Michelle Gan of haar nazaten te vinden.

Auteur

A.G. del Prado (Alexander 1992) is geboren in Almere. Hij studeerde aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, richting schrijven voor film en theater. Hij werkt als klusjesman in een hotel in een middelgrote stad in Nederland. Als kleinzoon van televisiemaker Hans Keller kwam hij al vroeg in aanraking met het geschreven woord. Dit boek is zijn debuut.

Reinout vindt Johan, Michelle en Carmen terug. De ruïne op de aquarel wordt het symbool van een vergane glorie die in oude schoonheid herleeft. Zo vindt Reinout niet alleen Johan, Michelle en Carmen, maar vooral ook zichzelf en de waarheid in zijn leven.

Del Prado heeft een heel poëtische stijl. Zijn beschrijving en benoeming van kleuren zijn dromen omgezet in de verre woorden van de verbeelding, het is een feest van taal.

Dit is een romantisch, dichterlijk boek waarin desondanks een duidelijke vertelling valt te lezen.

Wat een mooi debuut! Ik hoop nog veel van Del Prado te lezen.

A.G. del Prado – Het huis van Dantès. ISBN 978-94-92241-79-5. 239 pagina’s, € 22,95. Utrecht: Uitgeverij Magonia 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Fictie | Reacties uitgeschakeld voor Het huis van Dantès

Ambigu

Wanneer je eigen geest je grootste vijand wordt

Wat is het echte verhaal van Chris?

De psychologische thriller Ambigu speelt zich voornamelijk af in de spreekkamer van de psychologe Lexa Jacobs. Ze voert eindeloze gesprekken met Chris en zijn broer Dimitri. Chris doet zijn levensverhaal. Dit verhaal is cursief afgedrukt. De ouders van Chris en Dimitri kregen een erfenis. Die maakte het hen mogelijk een landgoed te kopen met een grote villa. De ouders hebben een drukke werkkring en daarom hadden ze nanny Axelle ingehuurd. Zij nam de totale verzorging van de jongens op zich. Voor Chris werd een grote boomhut gebouwd waar hij zich graag terugtrok.

Auteur

Robbe Van Raemdonck (1984) is onderwijzer. Daarnaast is hij actief als acteur, regisseur en schrijver van scenario’s en theaterstukken. Zijn bekendste toneelstuk Ambigu bewerkte hij tot deze psychologische thriller.

Als Chris 18 jaar is moet hij examen doen. Op de dag van zijn examen wiskunde besloot hij thuis te blijven. Hij was getuige van enkele heftige gebeurtenissen. Tegen alle gewoontes in kwam eerst zijn vader thuis en later zijn moeder. Er vonden gewelddadige conflicten plaats die tot gevolg hadden dat Axelle gewond het huis verliet en dat moeder overleed door een val van de trap. Een ongeluk of een misdrijf? Chris verliet het huis en ging naar zijn tante. Dimitri bleef achter bij zijn vader. Deze was zo overstuur dat hij aan de drank raakte. Hij raakte op een tragische manier aan zijn einde.

Chris ontwikkelde zich als een succesvol schrijver. In zijn boomhut schreef hij al in zijn dagboek en begon hij ook fictieverhalen te schrijven. Hij ging zelfstandig wonen in een boshut. Daar leefde hij als schrijver in een fantasiewereld en het onderscheiden van fictie en werkelijkheid werd een groot probleem. Zo groot dat hij zich tot een psychologe erndde. De grote vraag was: wie ben ik nu eigenlijk?

Deze vraag speelt ook tijdens het gesprek op 23 november 2023 bij de psycholoog. De zitting  duurt erg lang. Er vinden verrassende ontwikkelingen plaats, zelfs schermutselingen. De psychologe komt tot bijzondere conclusies. Alles draait om de vraag wat is waar en wat is verbeelding. Voor de lezer is dit moeilijk om mee te maken. Een helder antwoord komt er niet, ook het slot is raadselachtig. Voor thrillerliefhebbers is dit goed geschreven boek wel heel afwijkend. Het thrillerachtige zit niet in misdaad of geweld, het gaat steeds om de onverwachte ontwikkelingen.

Robbe van RaemdonckAmbigu. ISBN 978-94-650-9388-8, 170 pagina’s, € 20,99. Soest: Uitgeverij Boekscout 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller | Reacties uitgeschakeld voor Ambigu

Die goeie ouwe taal

Schatgraven met een taaldetector

Je moerstaal komt van ver.

Mensen die de Nederlandse taal moeten leren vinden dat meestal een zware opgave. Onze taal zou moeilijk zijn. Aanzienlijk moeilijker dan diegenen die van jongs af aan Nederlands sprekenvoor mogelijk houden. Logisch, wie de taal met de paplepel binnen krijgt vindt taal doodgewoon lekker, dagelijkse kost die naar meer smaakt. Vandaar ook dat de taal altijd in beweging is. Degenen die ons land in de veertiende, vijftiende eeuw bewoonden, spraken ‘Middelnederlands’, we zouden nu de grootste moeite hebben te begrijpen wat zij zeggen.   

Gelukkig zijn er geschriften uit die tijd waarin het Middelnederlands is vastgelegd en taalgeleerden die zich hebben gestort op de vertaling van die teksten. Een moeilijke opgave, want heel veel van die oude woorden zijn niet zomaar te herleiden. Ze zijn afkomstig uit allerlei andere talen, niet alleen van de ons omringende landen maar ook bijvoorbeeld uit het Utrechts, het Zeeuws, het Limburgs, het Deventers – er verscheen in 1896 en Woordenboekje van het Deventersch Dialect -en het Zuid-Afrikaans waar de inwoners na volksverhuizingen het Nederlands uit die tijd op eigen wijze vertaalden. 

Genoeg veralgemeniseerd. Wie voorbeelden zoekt vindt ze te over in Die goeie ouwe taal, een parel van een boek vol weetjes en opmerkelijke feiten over de Nederlandse taal. De schrijver begint zijn boek met een pagina waarin hij een stamboom van onze taal weergeeft, een lijst die teruggaat tot 3000 voor Christus. Toen was het ‘Proto-Indo-Europees’ de gangbare taal. Deze inmiddels overleden taal is niet alleen de voorouder van het Nederlands, maar ook van het Grieks, Latijn, Frans, Pools, Armeens, Perzisch en Hindi. Van daaruit vinden er splitsingen plaats om uiteindelijk terecht te komen bij onze huidige taal.

De schrijver trakteert ons vervolgens in 101 stukjes op allerlei verrassende weetjes over onze taal. Hij begint met een taalquiz, altijd leuk want iedereen wil wel even zijn eigen kennis testen. Goed, de eerste vraag uit de reeks van tien, Welk woordentweetal heeft dezelfde oorsprong: A. eekhoorn en het Engelse acorn. B. kinderen en het Engelse children. C. fatsoen en het Engelse fashion. D. woud en het Engelse wood? Weet u het? Dit is het  antwoord: C. Voor tekst en uitleg zult u verderop in het boek te rade moeten gaan.

Auteur

Yoïn van Spijk (1991) studeerde Italiaans en taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is docent ‘Nederlands als tweede taal’ en schrijft over taalontwikkeling op sociale media en op zijn website Taal aan de wandel. Zijn grote belangstelling voor de oorsprong van de taal ontstond toen hij als kind een etymologisch woordenboek in handen kreeg en werd gefascineerd door de inhoud. Het gaat hem er niet zozeer om waar de taal ‘goed of fout’ is, maar waar basis van taal ligt en hoe onze woordenschat sinds die beginfase veranderd is, ‘aan de wandel is gegaan’. Vandaar waarschijnlijk ook de naam van zijn website.

Zoals aangegeven, dit boek bevat 101 stukjes over taal. Wie aan het lezen slaat met het plan uit de aardigste te citeren, wordt voor een onmogelijke opgave gesteld. Ieder stukje is ‘citerenswaardig’, bevat verrassende vondsten en feiten en wekt ‘hoe-bestaat-hets’ op.

Er zit dus niet anders op dan dit boek aan taalliefhebbers van harte aan te bevelen met het advies niet achter elkaar aan het lezen te slaan, maar lekker te gaan grasduinen. Dit is een boek voor wc-lezers, korte-moment-lezers, voor-het-slapen-gaan-lezers, kortom: lezers die mét Yoïn van Spijk willen schatgraven in de bodem van de taal.

Van Spijk is uw taaldetector, u hoeft zijn gevonden schatten alleen nog maar op te rapen.

Veel plezier met dit kleine juweel.

Yoïn van Spijk – Die goeie ouwe taal. ISBN 978-90-263-6997-1, 319 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Taal | Reacties uitgeschakeld voor Die goeie ouwe taal

De Barista

Handel in kinderporno

Beschuldigd van seksueel misbruik.

De hoofdpersoon Frank Vandecastele is leraar. Hij wordt ten onrechte beschuldigd van seksueel misbruik en hij belandt in de gevangenis. Hij is in de val gelokt door zijn dochter en haar vriendin. Zijn dochter krijgt spijt en bekent de opzet. Als blijkt dat het ‘slachtoffer’ naaktfoto’s op het internet heeft geplaatst, wordt Frank vrijgelaten en volledig gerehabiliteerd. Toch is zijn reputatie geschaad, want ‘waar rook is, is vuur’. Het kost hem zijn baan en zijn huwelijk. Met zijn dochter komt het goed. Frank opent een koffiebar en krijgt een relatie met een klant. Als hij zich gaat verdiepen in de wereld van kinderporno raakt hij behoorlijk in de nesten.

Auteur

Stan Jacobs (1952) was leraar een schreef korte verhalen. Met de roman Het gebroken wit won hij de literatuurprijs van Uitgeverij Het Punt.

Het boek begint met een aanslag. Als Frank bezig is op zijn terras komt een auto recht op hem af. Er is wat meubilair kapot, maar Frank kan de dans ontspringen. Een buurman komt met een nummerplaat die de auto heeft verloren. Frank gaat naar de politie. Zij ontdekken het een en ander, ook een lijk. Frank ontwikkelt een mooie relatie met Alicea. Zij is invalide. Haar verlamming is ontstaan tijdens een ongeluk in haar jeugd.

De sfeer in het boek kent grote verschillen. Als het gaat over Franks werk in De Barista, zijn koffiebar, is de sfeer zeer gemoedelijk en gezellig. Daartegenover zijn er de meisjes in moeilijkheden en de vrouwen waar altijd iets aan de hand is, of ze zijn depressief of zwaar aan de drank.

Serge en Gregor zijn de slechteriken in het verhaal. Beiden hebben een nare jeugd gehad. Ze leren elkaar kennen wanneer ze in het leger gaan. Ze worden naar Zaïre gestuurd om een opstand de kop in te drukken en gedragen zich daar uitermate wreed. Het lijkt een beetje op de boeken van Jef Geeraerts over de Kongo. Daar worden ook wreedheden beschreven van Belgische soldaten. Weer in Nederland begaan ze vele criminele activiteiten. Ze zijn volkomen gewetenloos. Dat blijkt niet alleen uit de moorden die ze plegen, maar uit de manier waarop ze op seksueel gebied aan hun trekken komen.

De tekst wordt af en toe onderbroken door cursief gedrukte tekstfragmenten die de belevenissen van een jongen op een kostschool, geleid door broeders, beschrijven. Sommigen zijn streng en gemeen. Een jongen die soms in zijn bed plast wordt betrapt en diep vernederd. Broeder Leo misbruikt de kleine Wally. De hoofdpersoon zorgt voor een zware straf. Waarom blijft de ik-figuur een onbekende?

In het verhaal van de kostschool staat een voorbeeld van pedofilie. Dit onderwerp is het centrale probleem in het boek. Daarnaast gaat het over het gebruik van het internet door jongeren. Het plaatsen van naaktfoto’s leidt soms tot chantage. Kenmerkend is het verhaal van het meisje Amber, een oud-leerling van Frank. Zij leeft samen met haar moeder, een alcoholiste. Amber zoekt troost via het internet. Ze krijgt contact met Tommy. Ze chat met hem en wordt verliefd. Als ze hem ontmoet is dat een geweldige teleurstelling.

De Barista is een roman met een opeenstapeling van problemen. Dit maakt het boek erg somber. Het is goed dat de auteur de problematiek van de jongeren en het internet bespreekt  evenals de walgelijke feiten over de handel in kinderporno en het misbruik van kinderen. Gelukkig zijn er de sympathieke personen Frank en Alicea die een mooie tegenhanger vormen voor al die treurige verhalen.

Een boekje open over de donkere kant van internet.

Stan Jacobs – De Barista. ISBN 978-94-607-9788-0, 261 pagina’s, € 27. Dendermonde: Uitgeverij Het Punt 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Seksueel misbruik | Reacties uitgeschakeld voor De Barista

De stad der schimmen

Schoppen tegen god en gebod, tegen wet en verloren liefde

‘Historical crime’ vol duistere dreiging.

De grauwheid van de jaren dertig hangt als een wolk over heel Europa. In het katholieke Ierland heeft de kerk nog steeds veel macht, maar ook daar verschijnen de vereerders van het hakenkruis steeds vaker op het toneel. Het zijn zware, armoedige tijden.

Inspecteur Stefan Gillespie en zijn maat Dessie MacMahon zijn op weg naar een huis in het chique Marriott Street, om precies te zijn het huis van dokter Hugo Keller. De dokter oefent een in die jaren streng verboden bezigheid uit. Zwangere vrouwen die in nood bij hem aankloppen, kunnen tegen betaling een abortus krijgen. En daarom wil de politie dr. Keller nu oppakken. Hij hoort in de cel. Als ze in het pand zijn worden ze niet alleen geconfronteerd met de dokter en zijn assisterende verpleegkundige, er is ook een jonge vrouw aanwezig. Gillespie concludeert daaruit dat zij zwanger is en om een abortus komt vragen. De drie worden meegenomen.

De vrouw wordt naar het klooster gebracht dat zwangere vrouwen opvangt, Keller en de zuster worden vastgezet. En dan krijgt Gillespie tot zijn grote verbazing te horen dat het duo achter elkaar wordt vrijgelaten. Keller blijkt relaties te hebben in bijzonder machtige kringen. Kringen waarvoor de wet niet telt. De zwangere vrouw verlaat ook binnen de kortste keren het klooster. Zij is helemaal niet zwanger. Haar naam is Hanna Rosen, zij is vanuit Palestina naar Ierland gekomen om haar beste vriendin, de Joodse Susan Field te zoeken die sinds een paar weken vermist is. Susan heeft haar geschreven dat zij zwanger is, en dat haar minnaar ervoor zou zorgen dat zij een abortus kreeg. Aborteurs zijn niet dik gezaaid en dat was de reden dat Hannah bij Hugo Keller op bezoek was. Want hij moet Susan als een der laatsten hebben gezien.

Stefan Gillespie is sinds twee jaar weduwnaar. Hij taalt niet naar een andere vrouw. Maar als hij met Hannah Rosen aan de praat gaat raken zij een snaar bij elkaar. Hij begrijpt haar zorgen. Als Stefans leidinggevende de zaak van Susan seponeert gaat Stefan daar zo hard tegenin dat hij tijdelijk op non actief wordt gezet. Hij besluit die tijd te vullen door Hannah te helpen met haar zoektocht. Want deze zaak stinkt en dat bevalt hem van geen kanten. Er worden in de bergen een dode man en vrouw gevonden, maar zij zien in dit geval in de dood geen einde.

Hun speurtocht brengt hen naar Dublin en naar de Vrijstad Danzig, waar de nazi’s inmiddels de toon bepalen. Boven het land, boven de stad hangt de dreiging van een oorlog, somberheid is troef, niemand vertrouwt meer iemand en wie praat kan maar beter fluisteren want elk woord wordt afgeluisterd. In deze sombere stad is het moeilijk zoeken naar het kwaad, want het kwaad is te groot voor woorden. Hannah en Stefan worden al snel geconfronteerd met gruwel en moorddadige figuren.

Auteur

Michael Russell (1951) groeide op in de buurt van Londen. Hij studeerde Oud-Engels, Oud-Iers en Middle Welsh in Oxford. Hij kreeg daarna een baan als persvoorlichter bij een groot bedrijf dat medische apparatuur produceerde. Dat beviel hem niet best. Toen zijn vriendin een baan aangeboden kreeg in Noord-Devon vertrok het stel daarheen. Michael Russell werkte er drie jaar op het boerenbedrijf van zijn schoonouders, en beschouwt die tijd terugkijkend als ‘de gelukkigste tijd van zijn leven’. Russell begon met schrijven van artikelen, scenario’s, scripts en verhalen. Kort nadat hij met zijn vrouw Joy in Baltinglass was gaan wonen kwam deze om het leven bij een auto-ongeluk. Michael vertrok naar Engeland maar keerde later toch terug naar Dublin. Daar bleef hij wonen. Hij hertrouwde en kreeg vijf kinderen.

Voor zijn ‘historical crime’ boeken bedacht hij de inspecteur Stefan Gillespie. Dit boek is inmiddels het zesde deel waarin Gillespie een hoofdrol speelt. De serie speelt in de jaren dertig en veertig, Russell heeft het plan zijn politieman te blijven volgen tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Niet alleen de politieke onrust is voelbaar in dit boek, ook de mores en de macht van de kerk spelen een grote rol. In die tijd was een homo nog een misdadiger, priesters bepaalden als ‘spreekbuis van Rome’ hoe ouders hun kinderen moesten opvoeden en hoe het er in een huwelijk aan toe ging. Zelf waren zij uiteraard van onbesproken gedrag dus als een mede-priester en scheve schaats reed was dat een grote schande die liefst onder het tapijt werd geveegd.

Al deze gegevens vormen een prachtig plaatje van ‘vroeger’. Russell schrijft op deze manier zowel thriller als historie. Een geweldig boek, spannend en geheimzinnig van sfeer.

Michael Russell – De stad van schimmen. Vertaald uit het Engels (The City of Shadows) door Harm Damsma. ISBN 9-789-083-402-27-7, 414 pagina’s, €25,50. Amsterdam: Van Maaskant Haun 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Geschiedenis | Reacties uitgeschakeld voor De stad der schimmen

Naleven

Schilderen met woorden

Liefdevol terugkijken.

De gedichten in deze bundel zijn niet hoogdravend en gaan vaak over dingen uit het dagelijks leven. De dichtbundel bestaat uit drie afdelingen. In de eerste afdeling Over wat er is wordt vaak verwezen naar de andere kunstvorm die de auteur beoefent, de schilderkunst In de tweede afdeling Over verliezen speelt de dood van geliefden een rol. In de laatste afdeling Over wat er was wordt nostalgisch teruggekeken naar dierbare dingen uit het verleden. 

Auteur

Stans Lutz studeerde aan de Academie van Beeldende kunsten. Als decor- en kostuumontwerper ontwierp ze ruim 35 jaar het toneelbeeld voor talloze producties. Eerder schreef en tekende zij het non-fictieboek De circusclown en het prentenboek Zakdoek. Naleven is haar eerste poëziebundel.

Dat de dichteres ook schilderes is, is heel duidelijk. Veel gedichten lijken ‘geschilderd’ te zijn met woorden. Ze zijn vooral beschrijvend. In het gedicht Landschap worden tamelijk gedetailleerd twee schilderijen beschreven. Een fragment:

Hoe op het tweede tafereel de bomen groener zijn

het omringende struweel strookt zwarter                                                                                             

de zon verzonken in vanilleroom rondom

botst met zijn stralen op het strakke oppervlak

Soms aarzelt ze of ze gaat schilderen of schrijven.

Alles draait in mij, aarzelt

om vanuit het polsgewricht

pen of kwast te grijpen

Bericht van hogerhand is religieus. Het gaat over God die heeft geroepen dat alles in orde komt,maar niemand luistert.

Dat Hij almachtig is en staat boven de wormen

dat ieder leven recht heeft op een plek

maar niemand hoort Hem

Hij heeft op het verkeerde paard gewed

In Maskers/Memento mori beschrijft ze de gezichten van haar overleden  familieleden. Haar zuster:

Hoe zij door de dood was aangeraakt

haar slapend gezicht in wit

de ogen dicht

de lippen wijd

De vader: zijn kaken vaneen, gekanteld hoofdstuk

Zijn vrouw: de lippen bij leven al bezegeld

Op de bladzijde ernaast staat een ontroerende tekening.

Liefdesgedicht is een prachtig ontroerend gedicht over het terugverlangen naar de geliefde. Stoelendans is een aansprekend gedicht over een vrouw die weduwe is geworden. Ze wordt tijdelijk opgevangen, maar haar stoel is al snel nodig voor iemand anders. Een stoel tekort, ze was er al op voorbereid. De weduwe staat op en mompelt amen. Ook hier een passende tekening, heel simpel, maar wel ontroerend.

In de afdeling Over wat er was staan enkele gedichten die foto’s beschrijven van vroeger. De verloving van haar ouders, een familiefoto uit 1950: een jong gezin met drie kinderen. Prachtige zinnetjes gaan over het jongste kind:

dat handje grijpt nog niks

staat overal voor open.

Levenslied is een geestig gedicht over een nest met jonge kraaien die gaan uitvliegen.

Drie eieren lagen erin

Moe kon ‘t nauwelijks behappen

Pa ontvluchtte het gezin                                                                                                                                                                                         

De gedichten gaan soms over alledaagse dingen. Een paar voorbeelden: Over Corona. Slotzin: Heb je je geur al terug? Liefdevol en nostalgisch is Vaders koffer. Papadag gaat over een vader die liever gaat zeilen. Een gedicht over vroeger is Lied voor een oude brievenweger. De dichteres schreef zelfs over het bezoek aan de tandarts.

Een prachtige bundel met gedichten die toegankelijk zijn en je in hun eenvoud toch raken.Heel bijzonder zijn de schetsmatige tekeningen naast de gedichten.

Stans LutzNaleven. ISBN 978-94-922-4182-5, 71 pagina’s, € 19,95. Utrecht Uitgeverij Magonia 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Poëzie | Reacties uitgeschakeld voor Naleven

Sterf!

Klopjacht met hindernissen

Mechelen en rep en roer.

In Mechelen worden kort na elkaar twee gruwelijke moorden op alleenstaanden gepleegd. Ogenschijnlijk hebben ze niets met elkaar te maken, maar hoofdinspecteur Erin De Donder vermoedt een verband en dat blijkt niet ten onrechte. Als enige tijd later ook nog Stefanie, een labiele vrouw verdwijnt, zijn de rapen helemaal gaar.

Auteur

Sterre Carron (pseudoniem, Antwerpen 1957) debuteerde in 2013 met Mara en publiceerde sindsdien twee thrillers titels per jaar met hoofdinspecteur Rani Diaz in de hoofdrol. In 2023 werd Carron genomineerd voor de shortlist van de oeuvreprijs ‘De Max Gouden Vleermuis’. Na deel 22 Doolhof van verraad (2024) gaf de auteur aan nu eerst eens een stand-alone thriller te gaan schrijven, Schim in de nacht. Kennelijk smaakte dit naar meer en Sterf! is de tweede ‘losse’ thriller van deze veelvoudig bekroonde auteur uit de buitencategorie.

Terwijl het verhaal doorloopt switcht de auteur regelmatig van perspectief tussen de ik-figuur (de dader), Erin (de speurder) en een zekere Stefanie, een instabiele vrouw, moeder van een zoontje, waarvan het verband met het geheel pas langzamerhand aan de lezer duidelijk wordt, zoals het hoort. Aan het eind speelt ook de Oekraïense vluchtelinge Anna een belangrijke rol.

Zoals we bij Carron gewend zijn krijgt het verhaal steeds meer vaart en wordt de lezer, die het boek niet weg kan leggen, enkele keren op het verkeerde been gezet, met name over de identiteit van de dader. Knap! Een dader die ondanks secure voorbereidingen toch enkele cruciale fouten maakt, die bijdragen tot de verrassende, maar zeker geloofwaardige ontknoping. Een dader die ik als lezer sympathieker vond dan de slachtoffers. Frappant.

Na het lezen van dit boek kan ik eigenlijk niet wachten op Sterre’s volgende pennenvrucht, met of zonder Rani. Ik zie haar graag.

Sterre Carron – Sterf! ISBN 978-94-64789-44-7, 375 pagina’s, € 13,99. Temse (B): Phoenix Books 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller | Reacties uitgeschakeld voor Sterf!

Conclaaf

Complotten bij pauskeuze

Pausverkiezing met veel incidenten.

Verhaal van de dood van de paus tot de verkiezing van de nieuwe paus. Alles wordt verteld door Jacobo Lomedi, de kardinaal die het conclaaf leidt. Alle kardinalen uit de gehele wereld komen naar Rome en gaan in conclaaf. Deze geheime bijeenkomst vindt plaats in de Sixtijnse Kapel waar de stemrondes worden gehouden. Lomedi leidt dit conclaaf waar veel misgaat. Terwijl er heftig gebeden wordt om de leiding van de Heilige Geest zijn er dezelfde machtspelletjes als overal als het gaat om het verkrijgen van een hoge positie.

Auteur

Robert Harris (1957) is journalist, BBC-reporter en schrijver. Zijn boeken werden bestsellers en sommige zijn verfilmd. Het zijn vooral historische thrillers.

Hoofdpersoon Jacobo Lomedi, kardinaal en tevens deken van het college van kardinalen, wordt met spoed geroepen naar het slaapvertrek van de paus. Deze is in zijn slaap overleden. Precies wordt uitgezocht wat hij de laatste vierentwintig uur heeft gedaan en hoe hij zich voelde. Later blijkt dat hij op de valreep nog twee zeer belangrijke beslissingen heeft genomen. Hij heeft een kardinaal uit zijn ambt gezet en een nieuwe kardinaal benoemd. Hij heeft dat gedaan In pectore, helemaal op eigen gezag. De nieuwe kardinaal staat dus nog niet op de lijst van 117 kardinalen.

De komst van de kardinalen uit alle werelddelen wordt uitvoerig beschreven. Over velen wordt kort iets opgemerkt. Niet bepaald het spannendste gedeelte. Lomedi moet voorafgaand aan het conclaaf voorgaan in een mis. De preek die hij uitspreekt is indrukwekkend. Hij was erg nerveus. Als hij moet beginnen legt hij zijn tekst opzij en spreekt recht uit zijn hart. Hij pleit voor verscheidenheid, tolerantie, verdraagzaamheid en samenwerking. De grootste zonde van de kerk is zekerheid. De reacties openbaren de tweedeling bij de kardinalen: conservatief, traditioneel tegenover progressief, hervormingsgezind.

Na het sluiten van de Sixtijnse Kapel beginnen de stemrondes. Ze zullen verscheidene dagen duren. Gegeten en geslapen wordt er in het gastenverblijf Casa Santa Maria. Van kapel naar het gastenverblijf worden ze vervoerd met busjes. Ze mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Lomedi komt achter enkele complotten en ziet zich genoodzaakt de verzegelde kamer van de paus te doorzoeken. Hij vindt belangrijke papieren. Een en ander heeft tot gevolg dat de stemuitslagen nogal eens wisselen omdat reputaties ineens vernietigd blijken. Uiteindelijk komt er een totaal onverwachte uitslag. Dan is er witte rook en wordt Habemus Papam verkondigd.

Het eerste deel staat vol informatie over de procedures en lijkt veel op een documentaire. Lof voor de schrijver die goede research heeft verricht. Het tweede deel is heel spannend.

De intriges en de verregaande pogingen van enkele kardinalen om verkozen te worden gaan wel erg ver. Veel schijnheiligheid, daar ze voortdurend een heel vroom gedrag vertonen, maar aan de andere kant is er veel leugen en bedrog. Het slot is heel absurd. We zullen niets verklappen, maar wat er met de nieuwe paus aan de hand is en alleen bekend bij de vorige paus en Lomedi is ongehoord en niet echt geloofwaardig.

In zijn inleiding verklaart de schrijver dat zijn personages niet verwijzen naar bestaande personen, maar geheel verzonnen zijn. Opvallend is echter wel dat de overleden paus wordt beschreven als uiterst eenvoudig. Daarin gelijkt hij op de onlangs overleden Paus Franciscus.

Interessante en bij vlagen heel spannende literaire thriller.

Robert Harris – Conclaaf. Vertaald uit het Engels (Conclave) door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre. ISBN 978-94-031-3761-2, 320 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Cargo, herdruk 2020.

NB Op 4 januari 2017 publiceerden wij de oorspronkelijke versie van deze recensie. Het boek bleek een bestseller en ook de verfilming was een groot succes. Het boek beleefde verschillende herdrukken en is nog steeds verkrijgbaar. In een interview noemde Harris dat hij onder andere inside information kreeg van de Britse kardinaal Cormac Murphy-O’Connor (1932-2017).

Geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Rooms-Katholieke kerk | Reacties uitgeschakeld voor Conclaaf

De Feyenoord Familie

Kameraadschap, clubliefde en passie

Kuip, Coolsingel, blindentribune, fans over de hele werelden Christelijke Kameraden.…..

Ignacio Ostertag

Er zijn kasten, misschien wel hele bibliotheken te vullen met boeken over Feyenoord. Dat is natuurlijk niet zo gek, want we praten hier over een instituut met hond duizenden fans binnen en buiten Rotterdam en verspreid over de hele wereld. Zo woont de Feyenoord Lars helemaal op een eilandje boven de Poolcirkel. En Ignacio Ostertag woont zelfs in een Argentijnse provinciestad.

Mijn vader was reeds in het bezit van een aantal mooie, ouderwetse gedenkboeken ter gelegenheid van het zoveel jarig bestaan. Daar kwamen de nodige uitgaven bij ter gelegenheid van het winnen van de Europacup, De wereldcup en elk daarop volgend kampioenschap. Ook als het eens minder ging verschenen er boeken over Feyenoord, zoals De Coolsingel bleef leeg.

Je zou zeggen dat het zo langzamerhand wel erg moeilijk wordt nog iets origineels over Feyenoord te schrijven. Niet gehinderd door deze bezwaren zette Dave Geensen zich echter aan het vervaardigen van de huidige titel. Hij benadert inderdaad de roemruchte club als een familie.

Auteur

Dave Geensen (1979) schreef voor het bekende magazine Hand in Hand en is host van de Feyenoord-podcast Geluid van Zuid. In het seizoen 1992/93 raakte hij als dertienjarige besmet met het Feyenoord-virus.

Al in het begin staat de schrijver stil bij het feit dat de club naast de ups ook jarenlang downs kent. Iets in het DND van de club lijkt ervoor te zorgen dat in tijden van succes euforie zich meester maakt van de ratio en het vervolgens misgaat.

Het boek kent wel achttien hoofdstukken en staat vol met verhalen en anekdotes. De pap kent veel krenten. Ik moet kiezen en pak eruit wat ik de mooiste vind.

Het verslag van de reis met pers en Feyenoord-watchers naar Spanje voor de wedstrijd in de Champions League tegen Atletico Madrid.in november 2023, waarin Telegraaf-reporter Valentijn Driessen zich weer eens van zijn slechtste kant laat zien en Wessel Penning zijn Feyenoord-hart toont.

De onnavolgbare manier waarop Willem van Hanegem het elftal dat de Europa Cup won in 1970 vergelijkt met het kampioensteam van 1923. Over de tandem Rinus Israël -Theo Laseroms: Je kunt beter door een cementmolen proberen te kruipen dan langs die verdedigers. Desalniettemin is De Kromme een groot fan van Gernot Trauner. Over de voormalige clubarts Max Abardanel zei hij ooit: Die man kan alleen de dood constateren’. De nog niet zo lang geleden gepensioneerde dokter Casper van Eijck komt uitvoerig aan het woord.

De voetbal- en trainersloopbaan van het ‘kind van de club’ Giovanni van Bronckhorst wordt uitvoerig beschreven en daarbij ontbreekt uiteraard niet de SV GIO, de Giovanni van Bronckhorst Foundation, waarmee de naamgever wat ‘terug wil doen’ voor kansarme jongeren.

Uiteraard blijft de legendarische bootreis naar Lissabon uit 1973 niet onbesproken. Helaas zijn inmiddels bijna alle spelers van dat grandioze elftal overleden.

Twee legendarische oud-voorzitters, Cor Kieboom en Jorien van den Herik passeren de revue. De laatste komt zelfs aan het woord.

Wat is er mooier dan in het hoogste team van jouw eigen club te mogen spelen? We lezen hoe dit Mario Been en Michiel Kramer overkwam, de eerste was ook nog ruim een jaar hoofdtrainer.

Wie meer over de geschiedenis van Feyenoord wil weten kan het zogenaamde Heesakker-archief van clubhistoricus Bertus Heesakker bekijken, digitaal toegankelijk gemaakt door diens kleinzoon Rolph: www.archiefheesakker.nl. In de Kuip bevindt zich het Feyenoord Museum, met onder andere de meeuw van Treijtel en het legendarische brilletje van Joop van Daele, ooit geestdriftig bezongen door Luc Lutz. De tekst was van niemand minder dan Toon Hermans.

De bekerwinst van 2024, het laatste wapenfeit van de succesrijke coach Arne Slot bij de club, vormt een mooie aanleiding om in te gaan op de banden van de bekende zanger Lee Towers met Feyenoord. En uiteraard ontbreken Mister Feyenoord Coen Moulijn en het oudste levende clubicoon Willem van Hanegem niet. En ook Pierre van Hooijdonk, die met twee doelpunten een belangrijke rol speelde bij het veroveren van de UEFA Cup in 2002, komt aan het woord.

De Christelijke Kameraden zamelen onder meer geld in voor kerstpakketten ten behoeve van supporters die het niet zo breed hebben.

Vincent Bijlo

Wist u dat er een blindentribune in de Kuip is? Deze werd destijds geopend door cabaretier en schrijver, maar bovenal Feyenoord-supporter Vincent Bijlo: Ja, precies. De tak zonder w. Wij keepen echt veel minder goed, maar ik ben minder vaak geblesseerd.

Uiteraard staat het boek vol met anekdotes. Reservedoelman Jan Kuttering (of was het Kutterink? AK) had zijn naam niet mee. Iedereen noemde hem ‘kut’. Op een gegeven dag werd vermeld dat hij zijn naam had veranderd. Hij heette nu gewoon Gerrit Kuttering.

Een mooi geïllustreerd ánder Feyenoordboek en daarom onmisbaar voor elke fan en verdere geïnteresseerde.

Dave Geensen – De Feyenoord Familie. Kameraadschap, clubliefde en passie. ISBN 978-90-8975-476-9, 248 pagina’s, € 22,99. Meppel: Just Publishers 2024.

Geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Voetbal | Reacties uitgeschakeld voor De Feyenoord Familie

De val van Tammy Davidson

Psychose als gruwelijk wapen

Race tegen de dood.

Als Puck en haar man Abel met hun gehandicapte zoontje Marnix op vakantie zijn in Zuid-Frankrijk overkomt hen iets gruwelijks dat hun verdere leven zal tekenen. Hun lot is daarna onlosmakelijk verbonden met dat van Jonathan, slachtoffer van een jeugd vol incest en geweld en daardoor psychisch geheel van het pad af. Jonathan is zozeer beschadigd dat hij aan het moorden slaat, waarna hij op de vlucht slaat. De vrees bestaat echter dat hij niet van ophouden zal weten, en daarom zet de politie een grootscheepse jacht naar hem op touw.

Uit Jonathans dagboeken blijkt dat hij het niet bij één moord zal houden, maar dat er meer mensen in aanmerking komen voor een gewelddadige dood door zijn hand. Ze komen allemaal aan de beurt, zo belooft hij zichzelf.

Rechercheur Cees Vermunt belandt tijdens zijn speurtocht naar Jonathan in Griekenland. Daar verblijft een jonge vrouw die hem verder zou kunnen helpen. Maar Jonathan lijkt het ook op die vrouw te hebben gemunt. Het wordt een race tegen de klok van de dood, want Jonathan kent immers geen remmen.

Auteur

Lex Passchier (1976) studeerde Nederlands en Cultuurwetenschappen en studeerde in 2002 af aan de Universiteit Utrecht in de Theater-, Film- en Televisiewetenschap met een scriptie over Alfred Hitchcock. Ook volgde hij workshops camera-acteren en scenarioschrijven in Londen en Hollywood.

Hij s de schrijver van televisiescenario’s, toneelteksten en thrillers. Van 2000 tot 2004 produceerde hij theaterproducties. Ook werkte hij jarenlang als stemacteur, hij vertolkte onder meer twintig jaar lang de stem van het personage SpongeBob SquarePants.

Passchier schreef talloze scenario’s en scripts. De bekendste zijn die van Oogappels, Gooische vrouwen, Diepe Gronden, De 12 van Schouwendam en Moordvrouw. Het is maar een greep. Passchier is op z’n minst een succesvolle veelschrijver te noemen. In 2014 verscheen van zijn hand de thriller Moordvrouw – Witte leugens, gebaseerd op het format van de gelijknamige tv-serie.

De val van Tammy Davidson is een thriller met een overtuigend, knap bedacht complot. Jonathan is als moordenaar een treurige verschijning, maar lezend in zijn dagboeken heb je als lezer soms de neiging medelijden met hem te hebben: wie zou er niet gestoord worden van een zo zwaar beladen verleden? Dit neemt uiteraard niet weg dat Jonathan opgepakt moet worden voor hij zijn wapen opnieuw hanteert.

De filmrechten van dit boek waren al voor het verschijnen verkocht. Dat wordt een film om naar uit te kijken.

Een psychologische thriller om achter elkaar te verslinden. Passchier kluistert kijkers aan het beeldscherm en lezers aan zijn boek. Razend knap.

Lex PasschierDe val van Tammy Davidson. ISBN 9-789021-807-56-0. 368 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2025.

Geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller | Reacties uitgeschakeld voor De val van Tammy Davidson