Gezeik in Amsterdam

Ode aan de krul

Opkomst en ondergang van de Amsterdamse plaskrul.

Wat brengt iemand er toe om over iets onsmakelijks als een openbare pisbak een boek te maken. De auteur legt dat uit in ‘idee en uitvoering’ aan het begin van het boek.

Het betrekkelijk korte tekstgedeelte is in een documentaire stijl geschreven, maar toont wel aan dat de auteur een gedegen onderzoek naar de geschiedenis van openbare toiletten heeft uitgevoerd. De tekst wordt ondersteund door een zeer grote hoeveelheid foto’s van de plaskrul en ook worden de speciale ontwerpen in beeld gebracht. 

Auteur

Renzo Gerritsen (1994) is een professioneel fotograaf met een enorme voorliefde voor avondfotografie. Hij geeft cursussen nachtfotografie en publiceerde diverse cursusboeken. Met dit boek wil hij een ‘ode aan de krul’ brengen om dit icoon niet in de vergetelheid te laten verdwijnen

Alle 37 oude en de 3 moderne plaskrullen (die zijn afgekeken van de Rotterdamse versie) in Amsterdam zijn gefotografeerd en op de foto’s is het te zien dat de plaskrul voor de man onontbeerlijk is om aan een boete voor wildplassen te ontkomen. Vrouwen moeten het ophouden. Ontstaan en toekomst en alle aspecten van het gebruik, misbruik en onderhoud komen aan bod.

Utrechsestraat
Ruysdaelkade

De titel wekte bij mij de verwachting dat er wat anekdotes en ‘Carmiggelteske’ verhaaltjes in zouden zijn opgenomen met die speciale humor waar de Amsterdammers zo prat op gaan, maar de plaskrul is kennelijk geen onderwerp waar grapjes over gemaakt worden. Het moge daarbij duidelijk zijn dat de auteur in de eerste plaats fotograaf is. En zo is het meer een (schitterend) fotoboek dan een leesboek.

Kortom: de geschiedenis van de plaskrul in woord (tweetalig) en – vooral – in beeld.

Renzo GerritsenGezeik in Amsterdam. Ode aan de krul. (Taking a Piss in Amsterdam. Ode tot the Pee Curl).ISBN 978-90-8275039-3, 192 pagina’s, € 38,50 Amsterdam: Eigen beheer 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie. Bookmark de permalink.