Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen

‘Ik regel mijn eigen zaakjes’

Iedereen komt het paarse fietsje tegen.

Als Eva Eikhout nog veilig in de baarmoeder zit horen haar ouders bij de zesmaandse echo dat hun dochter onvolgroeide armen en benen heeft. De baby lijdt aan het zeer zeldzame FFU-syndroom. Haar vader en moeder schrikken, maar de baby is en blijft welkom. Sterker nog, haar vader is ontzettend trots op zijn meisje en zet haar overal triomfantelijk in de maxicosy op tafel: ‘Kijk goed! Dit is onze perfecte dochter.’ En met die boodschap en bijbehorende opvoeding gaat Eva het leven in: ze is perfect, precies goed als ze is.

Met die blijde zelfverzekerdheid leeft ze verder, handicap of niet. In dit boek waarin Eva over haar leven vertelt spat de levenslust van de pagina’s af. Want al bezorgt haar handicap haar ontzettend veel ongemakken, Eva regelt haar eigen zaken, en doe dat haar maar eens na. Ze werkt, date, studeert, doet presentatieklussen, facetimet met haar ouders, verhuist, drinkt (havermelk)koffie, treedt op voor de televisie, wordt verliefd en heeft de nodige pgb-frustraties.

In een tv-interview met Jeroen Pauw ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek vertelt ze over het eerste moment dat ze geconfronteerd werd met haar anders-zijn. Ze woonde in het rustige Groesbeek. Ze was twee jaar oud toen ze haar eerste elektrische rolstoel kreeg, een schattig klein rood rolstoeltje dat ze volledig zelf kon bedienen met een joystick. In dat stoeltje kon ze meekomen met andere kinderen die aan het steppen waren, aan het fietsen of skeeleren én ze had iets wat die andere kinderen niet hadden. Dolle pret. Tot ze een prachtig paars fietsje zag. Dát wilde ze hebben! Ze vroeg het haar moeder, maar die wees haar erop dat ze niet kon fietsen en daarom een prachtig rood rolstoeltje had. ‘Maar als ik mijn rolstoel nou teruggeef aan die meneer die hem kwam brengen, dan wil ik dat paarse fietsje.’ ‘Maar daar kan jij niet op rijden en mama kan jou niet altijd duwen’, was het antwoord. Het paarse fietsje stond symbool, ook in haar latere leven. Er waren dingen die ze niet kon. Om door te gaan moest ze het paarse fietsje loslaten. ‘Iedereen komt in zijn leven een paars fietsje tegen,’ zei ze. Tegenvallers, teleurstellingen waarmee je verder moet leven.

Auteur

Eva Eikhout (1996) is presentatrice, dagvoorzitter en spreker. Na de havo in Nijmegen te hebben afgerond volgde zij in Arnhem de studie Communication and Multimedia Design. Daarna begon ze een eigen onderneming in mediaproducties. In 2018 heeft ze de BNNVARA Academy afgerond. Haar programma’s Weet Wat Je Date, Eva en de Eva’s en One Night Stand-Up zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van NOP3. Verder werkt Eva als freelancer. Ze is ambassadeur van Uniek Sporten en maakt samen met Marcel Maijer de podcast ONBEPERKT.

Eva werkt als motivational speaker en vertelt tijdens bijeenkomsten op humoristische wijze over de hindernissen die zij doorstaat wegens haar fysieke beperking én hoe zij die oplost. Zelfspot is haar verbale wapen.

Eva regelt haar eigen zaakjes. Evenals talloze mensen met een beperking heeft ze te maken met de ambtenarij om de hulpen te regelen die via haar pgb (persoonsgebonden budget) betaald moeten worden: meermalen per dag heeft zij iemand nodig en het pgb voorziet in de gekste dingen niet. Moet zij ’s avonds sporten en geeft zij overdag een lezing? Dan moet de pgb-hulp haar ’s morgens maar vast in haar sportkleren helpen. Eva’s verontwaardiging is groot. Komt de ambtenaar ook naar kantoor in haar trainingspak als ze ’s avonds gaat sporten? Make up aanbrengen? Dat hoeft niet. Daar is geen pgb voor. Zo stoot Eva keer op keer haar neus tegen de regels. Nu regelt ze alles zelf en neemt met het toegekende budget de juiste mensen aan. Kletst met ze, wordt bevriend, en wordt met respect bejegend. Eva’s lijfspreuk: Life is short, and so am I.

Dit vrolijke en goed geschreven boek is geen boek van een meisje zonder armen en benen. Het is een boek over wilskracht, humor op het juiste moment en power van kop tot kont, mét armen en benen en een grote lach en doorzetten tot het einde. Knap!

Eva Eikhout – Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen. ISBN 9-789-048-8665-88. 254 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie / memoires, Non Fictie. Bookmark de permalink.