Moederliefde

Een moeder, een zoon, een kelder

Denken tot je een ons weegt.

Als de bekende, altijd druk bezige journalist Leen Salverda (27) een telefoontje van zijn moeder krijgt dat heit, zijn vader, een licht hartinfarct heeft gehad, reist hij spoorslags naar zijn ouderlijk huis. Hij is al maanden niet bij zijn ouders in Enkhuizen langs geweest, maar deze situatie vraagt om spoed. Als hij arriveert, blijkt zijn moeder gelogen te hebben, ze vertelde een smoes om hem thuis te krijgen. Leen besluit de volgende dag meteen weer te vertrekken. Maar als hij ontwaakt, blijkt hij in een kelder te zijn opgesloten. Zijn moeder moet hem verdoofd hebben, als apotheker een eenvoudig karweitje voor haar. Waarom ze dat gedaan heeft? Als ze hem eten komt brengen weigert ze antwoord op die vraag te geven. Leen, vroeger Lenny genoemd, moet maar eens heel goed nadenken. Als hij het antwoord op de vraag weet, laat ze hem vrij. En echt, ze heeft het beste met hem voor, beweert ze ook nog.

Daarvan is Leen minder overtuigd. Hij is een beroemd interviewer, werkt voor het kleine kwalitatief hoogstaande blad OOG, zijn hoofdredacteur wacht op een verhaal. Maar moeder weigert hem telefoon of laptop te bezorgen. Nadenken moet hij. Meer niet. Als hij weet wat moeders reden voor de opsluiting is zal ze hem vrijlaten. Leen breekt zich het hoofd. Zijn tante Gaath, een bekende politica is verdwenen. Haar jonge dochter Roos heeft zeventien jaar daarvoor een val gemaakt die haar tot een plant maakte. En Leen weet van meer. Maar moeder ook. Dus dat kan de oorzaak van de opsluiting niet zijn., Hij werkt voor een klein tijdschrift, niet voor een grote, ronkende krant, dat bevalt moeder ook al niet, maar zou dat…? De tijd gaat voort. De periode dat Leen opgesloten zit wordt steeds langer, de dagen rijgen zich aaneen tot weken. En op een dag komt moeder hem tot overmaat van ramp ook nog eens laten zien dat iemand zijn identiteit heeft gestolen. Een andere journalist met de naam Leen Salverda schrijft oppervlakkige, waardeloze verhalen. In een bekend tijdschrift. Daar gaat zijn goede naam! Ook dat nog! De raadselen stapelen zich op. En hij zit daar maar, werkloos, in die kelder onder het wakend oog van moeder die altijd beweert zo dol op hem te zijn.

Auteur

Femmy ten Cate studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze was jarenlang journalist en twintig jaar lang hoofdredacteur van het tuintijdschrift Groei & Bloei. Na een burn-out schreef ze het boek Reset Jezelf. Deze thriller is haar romandebuut.

Leens verblijf in de kelder duurt en duurt. Het valt hem zwaar. Maar ook de lezer zal regelmatig worden bekropen door een gevoel van ongeduld. De auteur schrijft vaardig, maar niet bepaald meeslepend. En dat laatste is toch waarom een thriller vraagt, óók en júist als er ter aanmoediging op de kaft de inmiddels geijkte – en steeds nietszeggender – term ‘literaire thriller’ is toegevoegd.

Samenvattend: Moederliefde is niet slecht maar ook niet echt goed. Een aardige plot, maar af en toe wat tempo had beslist geen kwaad gekund.

Femmy ten Cate – Moederliefde. ISBN 9-789-4922-416-96. 247 pagina’s. € 22,95. Utrecht: Uitgeverij Magonia 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.