Leeuw

Was het maar bij die ene fietser gebleven…

Race tegen de klok voor Bennie Griessel en Vaughn Cupido.

Als een ervaren fietsster spoorloos verdwijnt en niet veel later haar lichaam gevonden wordt, voorzien van beten van dieren, denken de inspecteurs Bennie (Benno, Benna, pappie, partner of opa, volgens Vaughn) Griessel en Vaughn Cupido aanvankelijk dat het een eenvoudig op te lossen zaak is. De vrouw lijkt wel gedood door een luipaard, vertelt Werner, de man die haar lichaam heeft gevonden. Maar zo gruwelijk en tegelijk zo simpel is het niet. Ze heeft ‘een rotklap’; tegen haar hoofd gehad, haar helm is gedeukt, haar nek lijkt gebroken. Dat loopt je niet op in een ontmoeting met een wild dier. Ze komen er wel uit, denken ze. Ze werken al meer dan tien jaar samen, dus dat komt goed.

Ze hebben trouwens allebei ook nog andere zorgen aan hun hoofd. Privézorgen.

Griessel is ooit zwaar aan de drank geweest. Hij is afgekickt via de vereniging van Anonieme Alcoholisten en staat inmiddels 411 dagen droog. Bij de AA ontmoette hij – na een verbroken huwelijk – Alexa en die is al vier jaar clean. Ze hebben een geweldige relatie en nu wil Alexa trouwen, en wel op korte termijn. Tot Griessels schrik heeft ze de trouwdatum zelfs al vastgelegd. En die is best snel: amper een maand verder, op 12 juni,

Vaughn Cupido, de mooie jongen van hen twee, is bezig met een strijd tegen de calorieën want hij moet heel dringend 15 kilo afvallen. Zijn conditie is niet best, daar wil hij wat aan doen voor het hem opbreekt.

En dan blijkt dat de fietser niet de enige dode is. Er wordt kort daarna een advocaat gevonden die op misdadige, gruwelijke wijze is vermoord. Niet lang daarna valt er opnieuw een dode… En vanuit die dode loopt er weer een duidelijke lijn naar de advocaat. Stevig speurwerk toont aan dat het, zoals zo vaak bij misdaad, draait om geld, geld en nog eens geld. En niet zo’n beetje. Nu moeten er meerdere moorden worden opgelost terwijl de trouwdatum steeds dichterbij komt. Griessel krijgt het er Spaans benauwd van.

Auteur

Deon Meyer (1958) is een internationaal beroemde bestsellerauteur. Zijn verhalen en thrillers spelen zich allemaal af in het Zuid-Afrika van na de Apartheid. Meyer verenigt altijd maatschappijkritische thema’s met menselijk-psychologische thema’s. Meyers boeken zijn in 27 talen vertaald en verschijnen in meer dan veertig landen. Zijn thriller 13 uur werd in 2012 gekozen tot VN thriller van het Jaar. In 2017 was Deon Meyer de auteur van het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken met De vrouw in de blauwe mantel. Van Meyers boeken zijn in Nederland en Vlaanderen meer dan 250.000 titels over de toonbank gegaan.

Meyer studeerde aan de Universiteiten van Northwest, Free State en Stellenbosch. Ook haalde hij een Masters Degree in Creative Writing. Na zijn studietijd werkte hij als verslaggever bij Die Volksblad, een dagblad in Bloemfontein. Zijn werk werd onder meer bekroond met La Grand Prix de Littérature Policière en Le prix Mystère de la critique in Parijs. Ook in Duitsland, Zweden en de VS won hij vele prijzen. Twee van zijn boeken werden verfilmd. Veertien van zijn boeken zijn inmiddels in het Nederlands uitgebracht.

Bennie Griessel en Vaughn Cupido zijn een vast duo in Meyers werk. Zij zijn zo geliefd bij de lezers omdat zij niet alleen als politie-inspecteurs worden getekend, maar ook als twee mensen van vlees en bloed die voor ieder herkenbare menselijke trekken vertonen. Wat dat betreft vertonen zij wel enige gelijkenis met de Zweedse Martin Beck. De lezer herkent in de twee inspecteurs facetten uit het eigen, niet altijd zo spannende leven en voelt zich daardoor verwant met het duo. Dat maakt Meyers boeiend geschreven boeken tot de bestsellers die zij zeer terecht zijn.

Voor de liefhebbers van Deon Meyer, Benny Griessel en Vaughn Cupido: ook deze nieuwste mag u niet missen!

Deon MeyerLeeuw. Uit het Afrikaans vertaald (Leo) door Martine Vosmaer en Karina van Santen. ISBN 9-789-400-5-130-037, 512 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.