De eigenwijze gravin

Vrijheid zonder schandalen

Eindelijk weduwe, heerlijk!

Als de bleue Eliza Balfour op 18-jarige leeftijd onder sterke druk van haar ouders met de twintig jaar oudere, rijke graaf van Somerset trouwt is er opwinding alom, behalve bij haarzelf. De graaf is rijk, maar dodelijk saai en Eliza heeft haar hart verpand aan zijn neef en die liefde is wederzijds. Ze is daarmee een bruid met een gebroken hart, geen beste start. Als haar echtgenoot tien jaar later, in 1819, overlijdt kan Eliza daar dan ook geen traan om laten. In de huwelijkse voorwaarden is indertijd vastgelegd dat zij bij overlijden van haar man 500 pond per jaar zal krijgen, ook al geen vetpot. De toekomst die haar wacht is grauw, ze zal terug moeten naar het huis van haar heerszuchtige ouders. Maar dan blijkt dat de overleden graaf zijn vrouw als extraatje ook drie landgoederen heeft nagelaten, vanwege haar deugdzaam gedrag. Voorwaarde is wel dat ze zo deugdzaam blijft als ze tot nu toe geweest is. De landgoederen leveren elk jaar ruim 9500 pond op, zodat ze mét de toegezegde 500 pond, nu 10.000 pond per jaar int. Dát verandert de toekomst, nu is ze schathemeltjerijk. Eliza besluit, met haar beste vriendin en nicht Margaret, het er flink van te gaan nemen. Ze reizen naar Bath. De dode mag over zijn graf regeren wat hij wil, maar voortaan stippelt ze haar eigen weg uit. Ze gaat schilderen, leren rijden en flirten. Eindelijk lacht het leven haar toe. En die vereiste deugdzaamheid komt later wel weer.

Op weg naar Bath krijgen de vriendinnen met hun koets een aanrijding met een andere koets. Daarin zitten de beroemde schrijver lord Melville en zijn zus Caroline. Melvilles grote genoegen bestaat eruit derden flink op de hak te nemen, Eliza voelt zich er uiterst ongemakkelijk onder.

Bovendien duikt in Bath ook de nieuwe graaf van Somerset op, de neef aan wie Eliza tien jaar geleden haar hart verloor. Zou ze hem terug kunnen krijgen? Wil hij haar nog? Eros heeft het druk in de modieuze badplaats.

Auteur

Sophie Irwin (1994) groeide op in Dorset. Ze volgde de Gryphon School in Sherbourne en studeerde Engels aan de universiteit van Oxford. Ze schreef een proefschrift over Georgette Heyer, daaruit bleek al haar voorliefde voor het genre boeken in de Regency-wereld. Haar lievelingsschrijvers zijn Heyer, Jane Austen, PG Woodhouse en Kevin Kwan. Irwin debuteerde in 2022 met Lady Kitty’s onfortuinlijke zoektocht.

Een heerlijk romantisch en vrolijk boek. De heldin verandert als een blad aan een boom en zodra ze haar zwarte weduwenkleding aflegt wordt de wereld eindelijk zo fantastisch als ze altijd droomde. Margaret geeft haar de nodige duwtjes in de rug met haar impulsieve woorden, een knettergek gezellig type.

Dit is een kasteelroman van het betere soort, de auteur heeft zich goed verdiept in de historische setting en de zeden en gewoonten in de betere kringen in de Regency-tijd – geen wonder met het proefschrift dat Irwin schreef – en de lezers krijgen dus niet alleen een heerlijk romantisch verhaal, maar ook een lesje geschiedenis als een kleurrijke film over die tijd. Knap gedaan, een echt gezellig romantisch boek.

Wie wie krijgt is snel duidelijk, maar hoe dat verloopt… lees zelf!

Sophie Irwin – De eigenwijze gravin. Vertaald uit het Engels (A Lady’s Guide to Scandal) door Titia Ram. ISBN 9-789-022-599-464,383 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Boekerij 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis, Romantiek. Bookmark de permalink.