Dodenbrief

Een detective uit het oude Egypte

Tempelroof in Thebe.

Deze thriller brengt ons naar het Egypte van zo’n 1100 voor Christus. Het is de wereld van tempels. Het boek heeft twee verhaallijnen. In de ene staat Chai centraal, legeroverste en zoon van burgemeester Paser. In de andere spelen verscheidene zaken een rol. Er vinden moorden plaats, er worden tempels beroofd en er is sprake van een machtsstrijd. Dit alles speelt zich af in Thebe, een stad aan de Nijl. Het is de schrijver gelukt om een goed beeld te geven van het leven in die tijd.

Auteur

Prof. dr. Klaas A.D. Smelik (1950) studeerde theologie, Semitische talen, oude geschiedenis enarcheologie. Hij was verbonden aan zes universiteiten in Nederland en België en schreef een vijftigtal boeken. Het oude Egypte heeft zijn bijzondere belangstelling.

In de eerste hoofdstukken gaat het om Chaj. Zijn huwelijk met Anchiry is heel slecht. Hij is als legeroverste vaak weg. Hun huwelijk is kinderloos. Anchiry is ziekelijk en sterft in afwezigheid van Chaj. Deze is bij zijn troepen. Daar ontdekt hij dat door de manschappen veel wapens zijn verkocht. Hij spoort de schuldigen op en bestraft hen stevig. Ondertussen wordt hij ‘s nachts geplaagd door de geestverschijning van zijn overleden vrouw. Hij probeert dat ongedaan te maken, onder andere door een dodenbrief aan haar te sturen.

In het tweede deel worden verscheidene moorden gepleegd. Op grote schaal wordt naar de schuldigen gezocht. Als er arrestaties zijn wordt dit gevolgd door harde verhoren en mishandelingen. De centrale figuur is hierbij Sèneb, schrijver in dienst van vizier Chaemwase. Hij is klein, maar ook slim. Sèneb wordt vaak uitgescholden voor dwerg. Hij zorgt ook voor humoristische taferelen. Er is in Thebe ook sprake van een machtsstrijd. Wie heeft de meeste macht?

Dodenroof is geen eenvoudig boek. Het bestuur is ingewikkeld. Er is de farao, er zijn vizieren, burgemeesters en schrijvers. Smelik heeft verzuimd wat uitleg te geven over de hiërarchie. Wat is precies de taak en de macht van een ‘vizier’? Dat geldt ook voor de  ‘schrijvers’. Op die manier laat het boek zich niet vlot lezen. Dan heb je als lezer te maken met zo’n 25 personages. Zij hebben ook lastige namen die je moeilijk onthoudt. Een paar voorbeelden: Amenhótep, Oeserchépesj. Gelukkig staat achterin het boek een verklarende lijst. Het is wel knap van de auteur dat hij een spannende thriller laat spelen in zo’n oude cultuur. Al lezend word je met de cultuur van het oude Egypte enigszins vertrouwd gemaakt.

Een leerzame detective.

Klaas A.D. SmelikDodenbrief. ISBN 978-90-8327-701-1, 297 pagina’s, € 20,95. Obdam: Uitgeverij Doornwater 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller, Geschiedenis. Bookmark de permalink.