Koude harten

Een Varg Veum thriller

Zoektocht naar een vermiste,

Privédetective Varg Veum krijgt bezoek in zijn kantoor. Prostituee Hege Jensen geeft hem de opdracht een vermiste vriendin op te sporen. Het gaat om Margrethe Monsen. Ook zij is prostituee. Hege heeft weinig vertrouwen in de politie, daarom komt ze bij Varg. Deze begint aan een lange zoektocht. Hij benadert bijna iedereen die iets te maken had met Margrethe. In de thriller komen tientallen personages voor. Dat maakt het boek soms wat ingewikkeld.

Auteur

Gunnar Staalesen (1947) is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij schreef ook toneelstukken en hoorspelen. Het bekendst is hij om de boeken die handelen over privédetective Varg Veum. Van deze thrillerreeks werd een tv-serie gemaakt die ook uitgezonden werd in Nederland en Vlaanderen. De complete Noorse reeks bestaat uit 22 thrillers, waarvan er Inmiddels zeven in het Nederlands zijn vertaald.

In deze verdwijningszaak krijgt Varg te maken met de familie Monsen. Veel gesprekken zijn nodig om een goed beeld van deze familie te krijgen. Het is allemaal diep treurig wat Varg tegenkomt. Het gaat om een gezin met drie kinderen:.Siv, Karl Gunnar en Margrethe. Er was niet alleen sprake van verwaarlozing, maar ook van misbruik. Een speciaal comité van de kerk bemoeide zich met het gezin. Varg komt erachter dat deze begeleiding verre van ideaal was. De ouders waren alcoholist. Vader Frank Monsen viel dronken van de trap en overleed. Dochter Margrethe, de verdwenen vrouw, werd prostituee. De zoon Karl Gunnar kreeg op school ruzie met een docent en sloeg deze dood.

De schrijver heeft deze thriller vol gestopt met problemen. Er is sprake van zo’n vijf moorden., seksueel misbruik, prostitutie, alcoholisme en ook nog drugshandel. Het laatste probleem wordt wat luchtig behandeld, hoewel juist in verband daarmee sprake van veel gewelddadigheid. De sympathieke hoofdpersoon Varg Veum geraakt ook enkele malen in gevecht. De lezer hoeft zich dus niet te vervelen.

Een thriller met veel actie.

Gunnar Staalesen – Koude harten. Vertaald uit het Noors (Kalde hjerter) door Lucy Pijttersen. ISBN 978-94-6068-700-6, 330 pagina’s, € 21,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.