De prijs van de twijfel

Ingewikkelde relaties rond de dood

Heikele familiekwesties en Eros in het nauw.

Als Thomas Berg in de vooravond van 30 april door zijn vriendin Freya Bonen onverwachts wordt uitgenodigd voor een etentje, heeft hij geen idee wat de aanleiding daarvoor is. Vlak voor zij hem ophaalt realiseert hij zich dat zij die dag een half jaar geleden een relatie kregen, dat zij ongetwijfeld verwacht had dat hij háár zou uitnodigen en toen dat niet gebeurd was zélf maar het initiatief genomen had. Geen beste beurt. Maar het wordt die avond nóg lastiger. Want als zij hoog in het Brusselse Atomium aan tafel zitten legt Freya hem een plan voor. In de Leuvense binnenstad wordt het nieuwbouwproject Burenberg gebouwd, wat vindt hij ervan om daar samen een huis te kopen en te gaan samenwonen? Thomas wordt door twijfel overvallen. Hun relatie is geweldig, zeker, maar wil hij nu echt gaan samenwonen? Hij houdt af, zegt dat hij erover moet nadenken. Dat valt Freya zichtbaar tegen.

Alsof de duvel ermee speelt wordt Berg drie dagen later naar Burenberg geroepen: er is op het bouwterrein een Poolse arbeider zo zwaar mishandeld, dat hij kort erna aan zijn verwondingen bezwijkt. De man lag bij een loods, waarin een opslag was van kostbare oldtimers. Eigenaar van de loods en de inboedel was Simon Bonen, de broer van Freya, met wie Berg nog geen kennis had gemaakt. Heeft de moord op de Pool met de loods en de oldtimers te maken? In dat geval zou Thomas Berg het onderzoek moeten overdragen aan een van zijn collega’s, want dat staat hij té dicht op de zaak.

Thomas Berg aarzelt. Hij begint aan zijn onderzoek, zet zijn mensen aan het werk op de gebruikelijke manier, alle feiten moeten worden nagelopen, er mogen nergens losse eindjes blijven hangen. En dan valt er een tweede dode: Simon Bonen zelf. Berg en zijn team zijn inmiddels een aantal feiten over de man te weten gekomen die sommige zaken in een extra treurig maar ook merkwaardig daglicht zetten, zaken die Freya – die zo’n ontzettend goede band had met haar broer – helemaal niet wist. Berg wil Freya zelf op de hoogte stellen van Simons dood, maar hij zal die dag ook meteen onderzoeksrechter Hove vertellen van de relatie die hij heeft met de zus van het slachtoffer. Hove zou geen seconde aarzelen hem van het onderzoek af te halen. Berg zou normaliter worden vervangen door zijn tweede man Coens, maar uitgerekend nu is die naar zijn ouderlijk huis in verband met het overlijden van zijn vader. Lou zal daarom degene zijn die de leiding van het onderzoek op de schouders krijgt. Lou… Berg vraagt zich af of ze wel capabel genoeg is hiervoor. Hij draagt over, met een hart en hoofd vol twijfel. En Lou voelt zich gruwelijk becommentarieerd en gekwetst als Thomas enige kritiek op haar handelen uit. De sfeer wordt er niet beter op. Maar intussen moeten er nu twee moorden worden opgelost. En Simon laat een aantal geheimen achter die nu pas boven tafel komen. Geheimen die vragen oproepen. En wie liegt zaait twijfel, dat blijkt ook hier weer het geval.

Auteur

Jo Claes (1955) was van 1984 tot zijn pensionering in 2016 docent Nederlands en Engels in het voortgezet onderwijs. Hij debuteerde in 1985 met De stenen toren, en won hiermee de Beste Debuut-prijs. Claes is deskundige in iconografie, katholiek erfgoed en hagiografie, religieuze onderwerpen die in zijn misdaadromans prachtig worden ingezet. Hetzelfde geldt voor Claes’ liefde voor de taal, de lezer plukt er de vruchten en passant van mee.

In 2008 verscheen De zaak Torfs, daarin verscheen Thomas Berg voor het eerst ten tonele.  Deze inspecteur – voor kenners: met trekken van de Engelse inspector Morse – verwierf meteen de sympathie van de lezer. Claes hield de man in de pen. Deze misdaadroman is inmiddels de achttiende Berg.

Jo Claes heeft een prachtige pen en bedenkt voor zijn Leuvense misdaadromans bijzondere plots. Hij heeft een grote schare bewonderaars, uw recensent is er één van.

Mis hem niet, deze nieuwe Jo Claes. Hij is het lezen weer dubbel en dwars waard.

Jo ClaesDe prijs van twijfel. ISBN 9-789-052-409-32-0, 400 pagina’s, €24,99. Antwerpen: Houtekiet Uitgeverij 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.