Alle zondaars zullen bloeden

Méér dan moord…

In de hel is ruimte zat.

Als het zwart-witte stadje Charon voor het eerst een zwarte sheriff kiest is dat een oude bekende, Titus Crown, geboren en getogen in Charon. Vóór deze benoeming had hij een mooie functie bij de FBI, maar na het overlijden van zijn moeder besluit Titus terug te keren naar huis, naar zijn volkomen ontredderde vader die aan de drank is gegaan. Titus heeft als zwarte sheriff een taboe doorbroken, maar dat houdt niet in dat een deel van de (witte) bevolking niet toch nog op hem neerkijkt als zwarte: hij is een neger met een penning, voor een deel van de zwarte bevolking: zwart van buiten, wit van binnen. Titus besluit zich strikt aan alle regels te houden, voor of tegen zwart of wit. Maar dan wordt op de middelbare school de geliefde (witte) leraar mr. Spearman doorgeschoten door een zwarte leerling, Latrell. De jongen is volkomen verdwaasd, gilt dat Spearman een zwarte engel des doods is, een duivel. Hij komt met het wapen in de hand op Titus af, die vergeefse pogingen doet de jongen te kalmeren. Maar voor Latrell zijn wapen kan laten vallen, wordt hij neergeschoten door de hulpsheriff Roger. Twee doden, een zwarte en een witte. Waarom vonden zij de dood? Wat bond hen of juist niet?

De angst en de verontwaardiging in Charon City zijn groot. Mr. Spearman was een algemeen geliefde docent. Maar als Titus Crown als deel van het onderzoek de telefoons van Spearman en Latrell napluist en als gevolg daarvan huiszoeking doet bij Spearman, stuit hij op gruwelijke, dramatische beelden. De vriendelijke Spearman was buiten schooltijd een verschrikkelijke misdadiger, een seriemoordenaar zelfs, zo blijkt uit het gevonden materiaal. Waarom hebben de sheriffs vóór hem nooit alarm geslagen? Diep in zijn hart weet Titus het antwoord: omdat Spearmans slachtoffers zwart waren. En hij weet ook dat heel veel mensen deze beschuldiging naar die ‘aardige meneer Spearman’ nooit zullen geloven als hij niet met keihard bewijs komt.

Hij richt zich op. Vastberaden. Sinds zijn benoeming was hij voor een aantal vrienden zijn voornaam kwijtgeraakt, maar zij, vaak witten, die op hem neerkeken noemden hem, neerbuigend, wél bij de naam. Vanaf dát moment, besluit hij, is hij voor iedereen de sheriff, een man met een verantwoordelijke functie. In die functie zal hij de daders – Spearman en anderen – bij de kraag vatten, hoeveel jaren geleden zij ook hebben gemoord. ‘Alle zondaars moeten bloeden’, neemt hij zich voor. Dat hebben de achterblijvers verdiend.

Het wordt Titus en zijn team niet eenvoudig gemaakt. Geheimen, verborgen of zichtbaar racisme, alles komt bloot te liggen. Titus opereert als een held, rechtschapen en koelbloedig.

Auteur

Shawn Andre Cosby (1973) is een misdaadfictieschrijver uit de Southern Noir. Hij woont in Gloucester, Virginia aan de York River. Cosby schreef vier misdaadromans waaronder Een laatste uitweg en Vlijmscherpe tranen. Met zijn debuut stond hij meteen in de top tien van de New York Times. Hij won diverse prijzen zoals Book Prize 2020. Vlijmscherpe tranen wordt verfilmd. De International Thriller Writers, een vereniging verspreid over 49 landen met een lidmaatschap van 4500 leden, noemde Cosby’s roman Blacktop Wasteland ‘ de beste Hardcoverfictieroman van 2021’.

Titus Crown is een held, een man die zijn principes nooit verloochent, een man die weigert de woorden zwart en wit in de mond te nemen als het over mensen gaat. Cosby zet hem krachtig neer in een boek dat boeit van de eerste tot de laatste pagina.

Dit is een werkelijk briljante misdaadroman zoals ze zelden geschreven worden.

S.A. Cosby – Alle zondaars zullen bloeden. Vertaald uit het Engels (All the Sinners Blood) door Henk Moerdijk. ISBN 9-789-044-3673-48, 367 pagina’s, €23,99. Amsterdam: The House of Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.