Die ene melding

Zeventig aangrijpende politieverhalen

Een andere kijk op politiewerk.

Wil Thijssen verzorgt voor de Volkskrant een wekelijkse column met de titel Die ene melding. De columns berusten op vraaggesprekken met politiemensen. Zij reist het hele land door om dergelijke gesprekken te voeren over een ervaring die hen altijd is bijgebleven. Dat kan gaan om aangrijpende, ontroerende, soms grappige of juist gruwelijke incidenten. De schrijfster selecteerde voor dit boek 70 qua inhoud zeer gevarieerde verhalen.

Auteur

Wil Thijssen (1969) is misdaad- en justitieverslaggever voor de Volkskrant. Ze heeft een flink aantal artikelen gepubliceerd. Ook schreef ze reisverhalen en reportages. Eerder publiceerde de boeken Wandola, ’t Is mooi geweest en Alle schrijvers hebben gelijk.

Enkele voorbeelden maken duidelijk met welke uiteenlopende incidenten de politiemensen te maken krijgen. Het eerste verhaal gaat over Dave Sahanaja die als leidinggevende van het Amsterdams politieteam Openbaar Vervoer een terrorist neerschoot. Toch kon hij niet voorkomen dat er twee slachtoffers waren. In de hal van het Centraal Station zag hij een man die atypisch gedrag vertoonde. Plotseling trok deze man een groot koksmes uit zijn rugzak en begon in te steken op twee Amerikaanse toeristen. De politieman Dave schoot hem neer. De gewonden werden naar het ziekenhuis vervoerd. Dave bezocht hen daar. Een van hen was zwaar gewond en zou niet meer kunnen lopen. Dave voelde zich schuldig dat hij dit niet had kunnen voorkomen.

ME‘r Christel Rooijakkers vreesde tijdens een uit de hand gelopen coronademonstratie dat ze deze actie niet ging overleven. Zij moest optreden terwijl ze zelf ook tegen de coronarestricties was. Ze belandde in een levensgevaarlijke situatie omdat het waterkanon was uitgeschakeld en het traangas op was. De politie was ver in de minderheid. Een man met een zwaard hakte op haar schild. Gelukkig kwam er op tijd versterking en daarmee een eind aan haar benarde situatie.

Een ander voorbeeld van optreden tijdens rellen gaat over ME groepscommandant Lee Roy. Het ging om een demonstratie in Hoorn bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Lee Troy was te paard. Zijn paard viel en ging er vandoor. Een woedende groep Molukkers kwam op hem af, Lee Roy dacht: ‘dat overleef ik niet’. Een Molukse agent kwam hem te hulp. Hij schreeuwde enkele kreten in het Maleis. Lee Roy kreeg wat ruimte en kon ontkomen. Ineens kwam zijn paard weer naar hem terug en hij steeg weer op. Het paard kende geen angst ondanks het feit dat ze met van alles werden bekogeld. Lee Roy is het paard altijd dankbaar gebleven.

De politie heeft soms ook te maken met rampen. Teamchef Jonas van Hekezen doet verslag van ervaringen bij de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Het leek wel een oorlogssituatie. Huizen waren tot op het fundament vernietigd. Alles was platgewalst, weggevaagd.Er was een lijst met vermiste personen. Met zijn collega’s gaat hij op zoek naar lichamen. Voor de meesten was dit te heftig. Tot drie keer toe zag hij huilende collega’s. Volgens Jonas blijven sommige beelden je je hele leven bij.

Spectaculaire verhalen gaan over vluchten met de helikopter. Zo vertelt een piloot over de Bijlmerramp. Met de helikopter aanschouwden ze als een van de eersten de enorme ramp die het neerstortende vliegtuig had veroorzaakt. Er is ook het verhaal van de helikopter die een jongen redde die zich na een schipbreuk vastklampte aan een reddingsboei. Een bemanningslid ‘plukte’ hem van de boei en tilde hem in de helikopter.

Wil Thijssen geeft met deze verzameling van politieoptredens een goed beeld van het politiewerk. Je krijgt er veel respect voor. Na een melding moeten de politiemensen er op af. Wat zullen ze aantreffen? Vaak gaat het om gevaarlijke situaties. De meeste ondervraagden vertellen openhartig over hun angsten. Wat deze verhalen duidelijk maken is dat politiewerk veel meer is dan boeven vangen of bekeuringen uitdelen. Voor 80% blijkt het te bestaan uit hulpverlening.

Een openhartig boek over het echte politiewerk.

Wil Thijssen – Die ene melding. ISBN 978-90-446-5542-1, 288 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Prometheus 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Non Fictie. Bookmark de permalink.