Stout is leuker

Van kwaad tot erger

Nooit meer een grijze muis.

Eva Janssen is een veertiger. Ze is getrouwd en moeder van een tienerzoon. Ze is, ondanks de afkeuring van haar man begonnen aan een PABO-opleiding, want haar grote droom is onderwijzers worden. Op een feestje laat ze zich versieren door een twintig jaar jongere man en als ze dit thuis opbiecht is haar huwelijk voorbij. Met haar zoon neemt ze haar intrek in een kleine flat in een Vogelaarbuurt. Daar doorbreekt ze regelmatig de dagelijkse sleur door met haar vriendinnen te feesten en zich over te geven aan drugs, drank en seks.

Auteur

Linda Prins werkt in het onderwijs. Haar grote passie is schrijven. Ze schreef korte verhalen, reisverhalen en teksten in opdracht. Dit boek is haar debuutromen. Het idee ervoor is ontstaan na een turbulente periode in haar leven. Ze combineerde haar eigen ervaringen met de verhalen die ik hoorde van andere vrouwen. Eva lijkt op mij, maar veel fantasieën en avonturen die ik misschien niet zou aandurven, daar gaat Eva helemaal voor.

Het moet gezegd, de auteur heeft een vlotte pen. Maar toch kreeg ik al lezende een steeds ongemakkelijker gevoel. Het boek heet. Stout is leuker. Wat is er in hemelsnaam stout aan drugsgebruik en seks met jonge jongens? Wat is er stout aan om driehoekige roze pilletjes in een plaats van je lichaam te stoppen waar men niet fouilleert en ze zo een club binnen te smokkelen. Nou, lekker voor die mannen. Dat stoppen ze straks gewoon in hun mond.

Wat is er stout aan als een van die jonge jongens na een keertje geweldige seks een volgende keer Eva’s vriendin een beurt geeft?

In het schijnsel van wel twintig brandende waxinelichtjes zie ik Sarah voorovergebogen staan, haar handen leunend op de rand van het bad. Roy staat achter haar en houdt haar heupen vast. Hij is naakt, net als zij. Ik zie hoe hij keer op keer ruw tegen haar aan beukt. Bij elke stoot hoor ik een dierlijke kreun. Een golf van misselijkheid overspoelt me, ik wankel en kan net het deurkozijn vastgrijpen. Sarah hoort het en kijkt achterom over haar schouder met een verontschuldigende blik. ‘Sorry Eef.’

Wat is er stout aan om je zoon alleen thuis te laten om zelf te gaan feesten en onbereikbaar te zijn voor zijn wanhopige appjes? Je leert overigens wel, want de volgende keer stuur je hem ergens op logeren.

Wat is er stout aan om je minderjarige zoon te laten drinken en zelfs drugs gebruiken onder het motto dat hij dat beter thuis kan doen dan op straat? Moet zo iemand niet uit de ouderlijke macht worden ontzet? En zou u uw kinderen willen toevertrouwen aan zo’n juf?

Hoewel gevoelens van walging, ongemak, schaamte en schuldgevoel regelmatig de kop opsteken, weet ze één ding zeker: ze wil nooit meer een grijze muis zijn. Dat is Eva zeker gelukt. Maar het is haar niet gelukt bij mij als lezer enige empathie op te wekken.

In een goede feelgood identificeert de lezer zich ten minste enigszins met de hoofdpersoon. Daarvoor is hier bij mij geen sprake.

Linda PrinsStout is leuker. ISBN 978-94-6068-626-9, 285 pagina’s, € 17,50. Baarn: Uitgeverij Marmer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie / memoires, Feel good. Bookmark de permalink.