Iniquitas

Wie is de echte dader?

De politie misleid.

In deze ouderwetse politieroman wordt heel gedetailleerd het speurwerk beschreven van twee politiemannen. Zij onderzoeken verscheidene moorden die aanvankelijk niets met elkaar te maken lijken te hebben. Het is opvallend dat in het boek geen misdadigers voorkomen. Het gaat om ‘gewone’ mensen die handelen uit wraak, jaloezie of omdat zij unfair, onrechtvaardig (vertaling van de geheimzinnige titel) zijn behandeld. De speurders zijn vasthoudend in hun onderzoeken. Opmerkelijk is het feit dat de dader de politie ogenschijnlijk helpt door op slinkse wijze foto’s en krantenknipsels te verstrekken.

Auteur

Guido Strobbe (1956) is een Belgische journalist en schrijver. Hij was journalist voor het Nieuwsblad en leraar grafische media. Sinds 2012 schrijft hij thrillers die deels historisch getint zijn. Enkele titels: Ultio, Odium, Deceptio en Opertum. Iniquitas is zijn achtste thriller.

Een vrouw met een hondje ziet een auto met daarin een vermoorde man. Hij is neergestoken en gewurgd. Op de achterbank liggen krantenknipsels die handelen over moorden in het verleden. Een van de knipsels gaat over een wurgmoord. De politie denkt de dader daarvan al te hebben gearresteerd. Het gaat om Dirk Debacker, een architect die al een half jaar in de gevangenis zit. Hij zou Daan Wydhooge vermoord hebben. Dirk ontkent alles, hij zit als onschuldige ten onrechte gevangen. De rechercheurs zijn ook nog bezig met de moord op de man in de auto. Ze ontdekken raakvlakken tussen beide moorden. Gelukkig voor Dirk gaan de rechercheurs zijn zaak vanwege die raakvlakken nader onderzoeken.

De echtgenote van Dirk, Nohra, is door de gevangenschap in grote financiële moeilijkheden gekomen. Het huis moet verkocht worden en ze moet ander werk zoeken. Dat gelukt niet omdat niemand de echtgenote van een moordenaar in dienst wil nemen. Uiteindelijk kan ze alleen terecht in een chique rendez-vous hotel. De politie heeft veel belangstelling voor die plaats omdat één van de vermoorde mannen daar vaak kwam. Nohra doet in opdracht van de politie onderzoek.

Een interessant en kleurrijk personage is Ilse de Hermione Wydooge, de echtgenote van de vermoorde Daan Wydhooge. Ze is van adel en woont op een landgoed met personeel, waaronder zelfs een lakei. Ze wil een herdenkingsplechtigheid organiseren voor een groot gezelschap De schrijver besteedt veel aandacht aan de voorbereiding van deze bijeenkomst die door de opzet veel op een feest lijkt. Hiermee maakt de schrijver wel een flinke uitstap naast de eigenlijke plot. Het is echter wel een vermakelijk verhaal.

Er vinden nog enkele moorden plaats, na de twee eerdergenoemde. In die gevallen wordt de politie geholpen met filmbeelden en foto’s. die aan dossiers worden toegevoegd. Een zeer wonderlijke gang van zaken.

Het boek bevat veel personages met als gevolg dat er veel gesprekken en verhoren plaatsvinden. Het bevat voor een thriller weinig actie. Toch is dit boek spannend vanwege de voortdurende verrassende ontwikkelingen. Bepaalde personen blijken ineens koele moordenaars. Bij elkaar is het allemaal wel een beetje teveel: te veel personen, te veel complotten, maar door de knappe opbouw blijft het een helder en spannend verhaal.

Een goed geslaagde politieroman.

Guido Strobbe Iniquitas. ISBN 97-894-648-7106-7, 337 pagina’s, €24,95. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.