De kwartiermaker

Soldaat met een hart

Op zoek naar…

Alle oorlogen gaan gepaard met collateral damage. Helaas worden vaak burgers daar het slachtoffer van. Bovendien worden roof, vernieling, brandstichting, mishandeling en verkrachting vaak als extra wapen ingezet. Dit is van alle tijden. Maar gelukkig zijn er ook militairen met compassie.

Zo’n soldaat is Yves. Hij heeft in het leger van Napoleon zo’n twintig jaren gediend en hij droomt soms van een leven zonder uniform. Zijn huidige functie is kwartiermaker. Hij trekt voor de troepen uit om voorbereidingen te treffen voordat de rest van de militairen arriveert. Zo mogelijk probeert hij zijn nachten door te brengen in de armen van en in bed met Marguerite, een wulpse herbergierster. Maar hij heeft zichzelf ook nog een andere taak gesteld.

Tijdens zijn omzwervingen merkt Yves onder de bevolking een panische angst. Hij raadt de mensen aan dekking te zoeken en met name vrouwen en meisjes goed te beschermen. Hij weet tegen wie en gaat op zoek naar de wrede dader.

Auteur

Juul Martin Williams (Breda, 1959) studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Tilburg en de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Ze werkte onder meer als redacteur, copywriter, keynote speaker, vormgever en koordirigent. Ze schrijft sinds de brugklas poëzie, fictie en non-fictie in het Nederlands en het Engels en recenseert poëzie voor Literair Nederland,. Deze novelle is haar debuut. Kort daarna verscheen Borduren in het donker. Juul werkt momenteel aan een trilogie als vervolg hierop en samen met componist Arjan van Baest aan een opera.

De empathische persoon Yves wordt zo pakkend en levensecht neergezet dat je deze wondermooie novelle in één adem uitleest. Onderwijl krijg je precies de nodige informatie over wat er zich rondom Yves allemaal afspeelt. Knap gedaan. Ik kan niet wachten op Juuls volgende publicatie.

Juul Martin WilliamsDe kwartiermaker. ISBN 978-94-640-3439-4, 81 pagina’s, € 11,00. Eigen beheer 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Novelle, Oorlog. Bookmark de permalink.