Amy en de lieve moordenaar

Koud geserveerde wraak

Romantische thriller

Kan een boek prettig gestoord zijn? Ik denk het niet. Maar er zijn wel degelijk boeken waarvan de auteur prettig gestoord is. Een van die auteurs is Pieter Wouter Broekharst en hij heeft zich (weer) volledig uitgeleefd in de bizarre thriller.

Auteur

Pieter Wouter Broekharst (Maassluis, 1943) schreef en publiceerde met wisselend succes al vanaf zijn jeugd gedichten, korte verhalen en andere teksten. Na werkzaam te zijn geweest in chemische laboratoria rolde hij op 58jarige leeftijd de zorg in. Op 65-jarige leeftijd volgde hij de opleiding verpleegkunde die resulteerde in zijn debuutroman SCHIZONIA (2018), gebaseerd op mensen met een mentale stoornis. Ondanks zijn gevorderde leeftijd werkt hij nog steeds in  de wijkverpleging. ‘Mijn ontspanning is het schrijven van verhalen’. Een aantal van die verhalen is inmiddels gepubliceerd, waaronder de min of meer autobiografische schelmenroman Kroniek van een dorpsjongen en zijn prachtige Vreemde vertellingen.

De ik-persoon is een moordenaar. Hij vertelt gedetailleerd hoe hij onder meer zijn eigen vrouw om zeep heeft geholpen en doet dat op zo’n manier dat je er als lezer begrip voor kunt opbrengen. Helaas wordt hij erbij gelapt door een bemoeizieke buurvrouw. Na een verschrikkelijke tijd in de gevangenis, waarin hij door een manlijke en een vrouwelijk bewaker en verschillende medegevangenen mishandeld en misbruikt wordt is het tijd om zorgvuldig wraak te plannen op de buurvrouw en zijn folteraars en die systematisch uit te voeren. Het is geen blinde wraak, want hij toont ook compassie voor één van zijn voormalige beulen. Tijdens het uitvoeren van die wraak vindt hij een onverwachte medestander in Amy, de wulpse stiefdochter van zijn ergste kwelgeest, voor wie hij (groot)vaderlijke gevoelens gaat koesteren.

Zo nu en dan werden de folteringen en verkrachtingen in de gevangenis me wel wat te veel. Iets minder had wat mij betreft ook gemogen. Maar dat mocht mijn pret niet drukken.

Een met veel vaart en humor geschreven zeer ongewone thriller met romantische trekjes. Broekharst blijft me verbazen. Ik kan niet genoeg van de schrijfsels van deze auteur krijgen.

Pieter Wouter Broekharst – Amy en de lieve moordenaar. ISBN 979-83861-7186-5, 266 pagina’s, € 19,95. Eigen beheer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.