Voetbal kijken met Van Basten

en andere sportverhalen

De kracht van het detail.

Dit boek bevat, naast het fraaie voorwoord van Wilfried de Jong, een zevental sportverhalen.

In het titelverhaal verhaalt de schrijver hoe hij als gast belandde bij een speciale WK-talkshow bij de wedstrijd Brazilië-Servië. Medegasten Marco van Basten en Imke Courtois. Over de laatste vernemen we nauwelijks iets, over Van Basten wel iets. Hij blijkt vooral in het eten geïnteresseerd, verder blijft hij een mysterie.

In Het mooiste doelpunt aller tijden maken we kennis met de maker ervan, de Braziliaan Carlos Alberto (1944-2016).

Pasta eten met Ben Johnson is een hilarische verslag van een etentje met de voormalige atleet, het jeugdidool van Michel’s partner Antoinette Scheulderman.

Lunchen met Mart en Kees vertelt over een gesprek aan de eettafel in huize Smeets tussen Mart en Kees Jansma naar aanleiding van hun gezamenlijke boek Nabeschouwing. Het gesprek wordt voortgezet rondom een signeersessie van beide heren in Boekhandel Broese in Utrecht.

Gazza, away geeft een ontluisterend portret van de voormalige Engelse topvoetballer Paul Gascoigne.

Johan Cruijff en andere voetbalstandbeelden vertelt niet alleen iets over die standbeelden, overal ter wereld, maar ook over de spaarzame ontmoetingen van de schrijver met Cruijff zelf, die bij leven veel imitators had, ‘maar niemand speelde Johan Cruijff zo goed als Johan Cruijff zelf’.

Het boek wordt afgesloten met De Coolsingel stroomde vol, een aantal mijmeringen over Feyenoord, die bij Van Egmond opkwamen toen hij zijn archief ging opruimen. In dit stuk is speciale aandacht voor de legendarische verzorger Gerard Meijer, die ooit in de toenmalige Sowjet-Unie het oog redde van de doelman van Dinamo Tbilisi. In de spullen vond hij twee persoonlijke plakboeken van Henk Schouten (1932-2018), die ooit negen keer scoorde in één wedstrijd, een record. Het was in 1956 tegen De Volewijckers (en uw recensent was er bij). De schrijver vergelijkt beide succestrainers Ernst Happel en Arne Slot. Hij geselt de idioot, wiens projectiel op het hoofd van Davy Klaassen Feyenoord de double kostte. En staat stil bij wat Joodse en niet-Joodse Feijenoorders in de oorlog overkwam om het abjecte van de antisemitische leuzen van zogenaamde supporters aan te tonen. Het verslag van de huldiging van de landskampioenen op de Coolsingel bevat zowel vrolijke als ontroerende elementen.

Auteur

Journalist Michel van Egmond (Voorburg, 1968) volgt Feyenoord sinds 1993. Hij is de enige schrijver in Nederland die drie maal de NS publieksprijs won met boeken over René van der Gijp en Wim Kieft. Samen met Martijn Krabbendam schreef hij Lourdes aan de Maas over Feyenoord. Beide heren maken een wekelijkse podcast over deze club.

Dit vlot geschreven boek is een fraaie combinatie van mooie verhalen over figuren in en rond de sport.

Michel van Egmond – Voetbal kijken met Van Basten en andere sportverhalen. ISBN 978-90-488-7211-4, 239 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Inside 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport, Voetbal. Bookmark de permalink.