Ik kan je redden

Een Olivia Leroy-thriller

Een eigenzinnige inspecteur.

Inspecteur Olivia Leroy werkt bij de afdeling vermiste personen. Van twee opgegraven dode lichamen moet ze de identiteit proberen vast te stellen. Olivia opereert meestal alleen en naast het zoeken naar de identiteit van de lichamen is ze ook bezig de moordenaars te achterhalen. Dat moet ze echter overlaten aan de afdeling moordzaken.

De tweede verhaallijn speelt zich enkele jaren terug af. Tess de Raeve is een ‘mislukte’ lerares Vanwege een affaire met een leerling was ze ontslagen. Ze probeert in Oostende een nieuw bestaan op te bouwen. Haar eerste baantje is serveerster in een restaurant. Daar leert ze een bekende muzikant kennen. Al na enkele maanden trouwen ze met elkaar. Tess mag van hem niet werken. Het leven met een beroemd popartiest is moeilijk. Hij wordt omringd door mooie vrouwen en dat maakt haar behoorlijk jaloers.

Auteur

Sofie Delporte is bibliothecaresse in het Belgische Gavere. Ik kan je redden is haar debuut -roman, een thriller. Het is haar bedoeling een serie te schrijven met Olivia Leroy als hoofdpersoon.

De schrijfster vermeldt als extraatje in het tweede verhaal regelmatig citaten uit het werk van Arthur Rimbaud. Tess ziet parallellen tussen zijn leven en het hare. Interessant, maar het leidt wel af van het eigenlijke verhaal. Dat geldt ook voor de informatie over het privéleven van Olivia. Veel wordt er gezegd over de relatie met haar moeder. Uitgebreid zijn we getuige van een enorme rel bij het kerstdiner. Je bent dan echter ver verwijderd van haar politiewerk.

Olivia Leroy is als inspecteur in haar gedrag heel anders dan haar collega’s. Ze is geen teamspeler en werkt het liefst alleen zonder haar collega’s erbij te betrekken. Haar chef commissaris Goeminne is daar nijdig over, hij wil haar zelfs ontslaan. Nog wat napraten in een café met de collega’s behoort niet tot haar gewoontes. Op een heldere manier wordt beschreven  hoe ze zich echter geleidelijk ontwikkelt tot een goede collega.

De schrijfster noemt haar boek een thriller. Een politieroman zou een betere omschrijving zijn. Ondanks de zijpaadjes die afwijken van het eigenlijke verhaal is het wel degelijk een spannend boek. We hebben te maken met een slimme inspecteur die echt speurwerk verricht. Onvermoeibaar blijft ze zoeken en betrokken personen bevragen. Deze roman smaakt zeker naar meer.

Sofie Delporte – Ik kan je redden. ISBN 978-94-647-5934-1, 413pagina’s, € 22,99. Gent: Borgerhoff & Lambertigs 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.