Afscheuren is het nieuwe doorpakken

De scheurkalender van Japke-d. Bouma

Jeukwoorden, oneliners, blunders, clichés.

Op kantoor valt altijd genoeg te beleven en wie kan daar beter over schrijven dan ‘kantoorgoeroe’ Japke-d. Bouma. Genoeg in ieder geval om er elke dag een velletje van een scheurkalender voor het nieuwe jaar mee te vullen, 366 dagen lang.

Wat kunnen we verwachten? Volgens de uitgever De ergste jeukwoorden, de scherpste oneliners om je collega’s mee om de oren te slaan, de beste tips om van nutteloze vergaderingen af te komen, de gênantste blunders tijdens het zoomen, de grootste clichés in vacatures – op deze scheurkalender staan ze allemaal. Om elke dag lekker je frustraties, dromen, ambities en liefde voor je werk mee weg te scheuren.

Auteur

Japke-d. Bouma schrijft voor NRC wekelijks een column over hoe te overleven op kantoor. Ze schreef onder meer de Survivalgids voor de kantoorjungle, Uitrollen is het nieuwe doorpakken, Mag ik even iets tegen je aanhouden?, Werken doe je maar thuis, en Ik kan nu niet bellen want ik zit in een call.

Ik sla zo maar wat blaadjes om.

Bouma kan lekker uithalen. Bijvoorbeeld over ‘Een stukje’. Stop ermee. Stukjes zitten in je neus, of in een puzzeldoos.

Ze geeft zo nu en dan zogenaamde jeuk inspirational quotes, zoals Succes is een werkwoord. Nee, succes is een zelfstandig naamwoord.

En wat dacht u van de Tip van de week: Plan veel afspraken ‘buiten de deur’. Niemand controleert wat je daar doet.

Als jeukwoord van de week wordt onder meer Stakehouder uitgebreid gefileerd. En ook denkniveau moet er kort maar hevig aan geloven: Volgens mij is het belangrijker WAAR je aan denkt dan op welk niveau je dat doet. Tenslotte Een bewogen jaar: Het is altijd een bewogen jaar…Je mag alleen ‘bewogen jaar’ zeggen in je speech als je erbij gaat huilen.

Waar gaan we mee stoppen? Met: Een punt op de horizon zetten. En met lunchmeetings. Want Lunch is voor pauze, niet voor vergaderen.

Ik verheug me op het nieuwe jaar met Japke.

Japke-d. Bouma – Afscheuren is het nieuwe doorpakken. Scheurkalender 2024. ISBN 978-90-213-4216-0, 366 blaadjes, € 17,50. Amsterdam: Alfabet Uitgevers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Kalenders. Bookmark de permalink.