Suikerbeest

Moordenaar is mediageil

De ‘schone slager’ kan de buurman zijn…

Rutger Jaspers lijkt een wat saaie doorsnee man. Hij woont in een rijtjeshuis, heeft een baan bij een suikerfabriek die hem een auto van de zaak en een aardig inkomen oplevert, hij heeft een aantrekkelijke partner en hij houdt van de muziek van Marco Borsato en van films met Ingrid Bergman. En hij is netjes, keurig netjes. Hij kan uw buurman zijn, hij kan achter u staan bij de kassa of aan de deur komen als controlerend gemeenteambtenaar. Maar in het laatste geval: laat hem niet binnen! Want Jaspers is een moordenaar, een seriemoordenaar zelfs. Een man die al sinds zijn jonge jaren moordt en daar aangename sensaties bij ervaart. Zijn aardige vrouw Mireille weet van niets. Ze weet wel dat Rutger niet altijd zo aardig is als hij zich voordoet, maar dat neemt ze maar voor lief zolang het de spuigaten niet uitloopt.

Rutger intussen voelt zo af en toe de onbedwingbare neiging tot moorden. Hij gaat daarbij weloverwogen tewerk, zoekt zijn slachtoffers onder mooie blonde vrouwen en slaat dan toe nadat hij op zijn eigen charmante manier met de vrouw heeft kennisgemaakt. Maar dan is het ook raak en dan komt de vrouw op gruwelijke wijze aan haar eind. Na de actie ruimt hij haar huis weer keurig op. En dat levert hem in de media de bijnaam ‘de schone slager’ op. Rutger geniet van de aandacht in de pers, houdt knipselboeken bij van de verhalen. Maar tot zijn grote ongenoegen brengt de politie niet alle details over zijn acties naar buiten. En dus komen zijn daden ook niet volledig uitgesponnen in de krant. Jaspers besluit zelf zijn persberichten te gaan verzorgen.

Auteur

Anjet Daanje (1965) is een pseudoniem van Anjet den Boer. Ze studeerde wiskunde aan de Universiteit Utrecht en behaalde in 1991 haar doctoraal. Zij is nu schrijfster en scenariste. Samen met haar broer Dieb maakte zij in eigen beheer zeven hoorspelen en twee lange speelfilms.

Daanje debuteerde in 1993 met Pianomuziek in de regen, waarna nog een tiental boeken volgde. Zij won vele prijzen, in 2023 was de toekenning van de Constantijn Huygens-prijs voor haar hele oeuvredaarvan de bekroning. LeesKost besprak van haar met veel genoegen haar meesterwerken De herinnerde soldaat en Het lied van ooievaar en dromedaris.

Deze psychologische thriller verscheen voor het eerst in 2001. Nu, wellicht omdat ze sinds die tijd haar grote roem heeft verworven, verschijnt 22 jaar later de tweede druk. Deze nieuwe uitgave is die herdruk meer dan waard.

Suikerbeest grijpt je als lezer bij de kladden, lezend groeit de haat en de verbijstering om de daden die het suikerbeest op zijn conto schrijft. Wat een gruwelijke daden, wat een wrede moordenaar, en hoe bestaat het dat hij zo nuchter, zó weloverwogen te werk kan gaan, waarbij hij de lezer betrekt in zijn gedachten alsof hij hem laat meewegen in zijn beslissingen! Je voelt je bijna schuldig als je zijn redenaties logisch acht.

Dit is geen gewone thriller, de psychologische aspecten spelen een heel grote rol.

Wie in dit boek begint te lezen, legt het niet weg voor de laatste pagina omgeslagen is. Een dader-roman van de bovenste categorie, werkelijk subliem!

Anjet DaanjeSuikerbeest. ISBN 9-789-493-3390-95. 167 pagina’s, €22,99. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.