Het onmogelijke manuscript

De redding van de wereld

Uiteindelijk wint het goede.

Roberto, de hoofdpersoon, is een schrijver. Hij verkeert in een crisis: zijn boek over de redding van de wereld is door zijn uitgever afgewezen. Bovendien heeft hij een ernstig conflict met zijn vrouw Frida. Zij heeft een broer in Brazilië die daar op een landgoed woont midden in de natuur. Die broer José is arts. Roberto besluit enige tijd bij zijn zwager te gaan wonen. Een week na het conflict vertrekt Roberto naar Brazilië. Het manuscript van de mislukte roman behoort tot zijn weinige bagage.

Het grootste gedeelte van dit boek handelt over de inhoud van zijn roman. Roberto vertelt deze aan José, die zeer geïnteresseerd is en voortdurend vragen stelt. Er is hier dus eigenlijk sprake van een roman in een roman. Wat een en ander boeiend maakt is dat er aangekoerst wordt op een geweldige climax. De gesprekken van Roberto met José bevatten veel filosofische bespiegelingen en dat zijn soms taaie stukken. Uitgangspunt is de belabberde toestand van de wereld: oorlog in Europa, het klimaat dat uit de hand loopt, het fascisme dat terug is en de ontwrichting door technologische ontwikkelingen.

Auteur

Govert Derix is de auteur van De boom en andere grensverleggende boeken, waaronder Ayahuasca, een kritiek van de psychedelische rede, dat werd genomineerd voor de Socratesbeker. Het onmogelijke manuscript is een concentraat van zijn filosofie in romanvorm.

Wat het lezen tot een prettige ervaring maakt is de aangename sfeer. Roberto wordt zeer gastvrij ontvangen en de omgang met elkaar is heel vriendschappelijk. Ook de beschrijving van de omgeving werkt mee aan die prettige sfeer. Het landgoed Pachamama heeft iets paradijselijks. 

De boeiendste stukken gaan wat mij betreft over de personages Theo Rackett en Herman Bensaude. Herman staat voor het goede, Theo voor het kwade. Hij is een rechts-extremistische politicus, een mengsel van Wilders en Baudet. Theo Rackett zet vraagtekens bij de holocaust, in de Tweede Kamer hield hij een fel betoog over het islamitische gevaar. Hij wil een grote schoonmaak van het Europese huis. Heel ironisch noemt de schrijver de partij van Rackett de frisse beweging.

De stad Lissabon speelt een grote rol. In de beschrijving van deze Portugese stad toont de schrijver zich een meester. Er gebeuren daar wel zeer vreemde dingen. Zo is er een witte poedel die midden op een grasveld drie drolletjes draait. Uit dat hoopje groeit een roos. Deze roos laat zich niet plukken. Later in het verhaal groeit die roos uit tot reusachtige proporties, stijgt op naar de zon en bedekt deze. De gevolgen zijn sensationeel. Een bizarre gebeurtenis, hier slaat de fantasie van de schrijver op hol. Het is wel vreemd dat deze gebeurtenissen al op de eerste bladzijden worden prijs gegeven.

Moge het verhaal soms wat over de top gaan, de overheersende gedachte is zeer positief. Dat komt onder andere naar voren door Herman, de tegenpool van Theo. Hij draagt de bijnaam driemeester, meester in het juiste weten, het goede doen en het schone willen. Voor positivisme gaat Derix te rade bij Plato en Kant. Van religie zegt hij dat het daar gaat om het herstellen van de verbinding, het licht brengen in de duisternis. Dit soort teksten en het positieve einde geven een goed gevoel in deze barre tijd.

Een bijzondere roman met een rijke inhoud.

Govert DerixHet onmogelijke manuscript. ISBN 978-94-92241-59-7, 230 pagina’s, € 24,95. Utrecht: Uitgeverij Magonia 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.