De moord op mr. Jacques Wijsman

Joop ter Heul als detective

De ‘bakvisch’ en de dood.

Het is oudejaarsavond 1921. De jonge advocaat mr. Jacques Wijsman gaat zowel zijn verjaardag als de jaarwisseling bij zijn ouders in Den Haag vieren. Maar zover komt het niet. Want tijdens zijn reis van Amsterdam naar de hofstad wordt hij vermoord. Als de trein op station Hollands Spoor stopt ontdekt een kruier zijn bebloede lijk en waarschuwt de politie. De dode is niet beroofd. Wat is dan de reden van deze moord? De politie gaat talloze sporen na en zoekt de dader beurtelings onder boze cliënten, oude liefdesrelaties en een rijke kunsthandelaar. Er wordt zelfs even gedacht dat het Nederlandse koningshuis opdracht heeft gegeven de advocaat uit de weg te ruimen. De recherche komt er niet uit…

Intussen zit bankiersvrouw Joop van Dil – ter Heul zich thuis stierlijk te vervelen. Haar man Leo is lief, maar heeft het veel te druk met zijn werk. Ze moet af en toe, stijfjes gekleed, opdraven voor een diner, meer heeft ze niet te doen. Haar zoontje Hans is doddig maar over hem ontfermt nurse zich wel. Ze verlangt terug naar vroeger, toen ze dolle pret had op de hbs met haar vriendinnen van de Jopopinoloukicoclub. Maar dan gebeuren er opeens allerlei dingen. Haar broer Kees komt zwaar in nood, haar vriendin Nettie, jong weduwe geworden en sindsdien ‘gevangen’ in het huis van haar adellijke schoonmoeder krijgt ze ook amper te spreken. Maar dan bedenkt Joop wat. Misschien kunnen Net en zij die geheimzinnige moord wel oplossen! Het is het begin van een speurtocht, die aanvankelijk leuk en aardig is, maar die Joop en Nettie steeds meer in de problemen brengt. De dreiging komt naderbij.

Auteur

Liz Luyben (1975) studeerde middeleeuwse letterkunde en journalistiek. Tijdens haar studie begon Liz in de badkuip van haar studeerkamer met het brouwen van bier. Ze vond het ‘net toveren’. De liefde voor brouwen hield haar in de greep, inmiddels heeft ze in Spanje een bierbrouwerij ‘La Cabra Azul’ (de Blauwe Geit) en ze verkoop haar bier in Spanje en China. Luyben woont in de Montes de Málaga.

Daarnaast duikt Luyben wekelijks in historische moorden met haar Moord Podcast. Ze heeft 500.000 vaste luisteraars. Voor haar eerste radiodocumentaire werd ze meteen genomineerd voor een radioprijs. Naast deze activiteiten hield ze zich ook nog bezig met een datingsite en een ijswinkel. De bierbrouwerij is haar liefde.

Eerder verschenen van haar The Beer Lovers, Guide to Andalusia en Small Talk Survival.

De moord op mr. Jacques Wijsman is werkelijk gebeurd. Luyben kwam op het idee deze moord te ‘mixen’ met Joop ter Heul toen – tijdens de coronalockdown in het Spaanse dorpje waar zij woonde – haar oog viel op een forum voor vertalers. Daarin werd vermeld dat er vraag was naar een vertaling in het Engels van De hbs-tijd van Joop ter Heul.  De vijf Joop ter Heul-boeken, geschreven door Cissy van Marxveld, kwamen uit tussen 1918 en 1925. Ze waren een groot succes. Luyben zette zich aan het vertalen en bedacht al doende dat het aardig zou zijn Joop ook eens in een andere rol ten tonele te voeren. Het gevolg was deze misdaadroman, gebaseerd op een moord uit dezelfde tijd dat Joop leefde.

Krankzinnig? Ja wellicht. Want de moord op Wijsman was een serieuze zaak waarin inderdaad wellicht zelfs het k0ningshuis een rol speelde. Maar zover gaat Luyben niet. Ze las erover, werd door de zaak gegrepen, maakte er zelfs een ‘Moord Postcast’ van en noemde in haar nawoord haar vrije, lichtvoetige interpretaties verder ‘Roest en sterrenstof’. Dat als troost voor de échte historici, die zich altijd houden aan feiten en die dan ook nog eens driedubbel checken.

Joop ter Heul van stof ontdaan en in Cissy-stijl geschreven. Zie er de pret maar van in, want schrijven kan ze, deze Liz met haar pen gedoopt in bier.

Liz Luyben – De moord op mr. Jacques Wijsman. ISBN 978-94-6449-955-1, 248 pagina’s, €19,75. Prinsenbeek: Uitgeverij Ellessy 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Diversen. Bookmark de permalink.