Je keek te ver

Wandelen met een dichter

Geen dag die op de andere lijkt.

Als Marjoleine de Vos bezoekende stadsbewoners uitzwaait voor die weer huiswaarts keren, snuiven ze, voor ze in hun auto stappen, nog eenmaal tevreden de lucht op. ‘Heerlijk hier,’ zeggen ze. ‘Nu weer terug naar de echte wereld.’ En wij zwaaien ze uit, we blijven achter, niet in de echte wereld, maar in het echte leven. Want dichter Marjoleine de Vos mist de stad helemaal niet sinds ze in Groningen woont. Inderdaad, ze ruikt de Amsterdamse grachten niet, ze hoort het geluid van de Westertoren of van de stadstrams niet, maar daar staat zoveel tegenover. Want in haar tuin komt die bespottelijke fazant binnen wandelen om daar zijn bespottelijke geluiden ten beste te geven. En zíj kan, in haar huis in het Noord-Groningse Zeerijp over de weilanden uitkijken, tegen een kerkmuur van kloostermoppen aanleunen, met haar ogen dicht voelen hoe wijd het is, hoe het ruikt, hoe stil het is, het landschap voor haar ogen. En in haar dorp weet ze hoeveel gezichten kale winterlandschappen hebben.

Marjoleine de Vos is gelukkig in Zeerijp. Ze wandelt elke dag een rondje vanuit haar woning. Dan legt ze misschien geen heel lange afstanden af, maar toch ziet ze elke dag nieuwe dingen. Het seizoen bepaalt haar zicht, de akkers in bloei of juist kaal, de vogels, de dieren, de kleine middeleeuwse kerkjes in de stille Groningse dorpen. Al wandelend denkt ze en droomt ze, peinst ze en bedenkt ze hoe het leven haar ademen vult, haar denken stuurt en haar ideeën, haar ongerijmde gedachten stap voor stap tot woorden brengt. Het land is elke dag anders, dat wat ze zoekt is hier.

Auteur

Marjoleinde de Vos (1957) is dichter, essayist, redacteur en columnist bij NRC. Ze schrijft over kunst, filosofie, literatuur en koken. Er verschenen van haar hand vier bundels met gedichten bij Uitgeverij Oorschot. Daarnaast publiceerde zij twee bundelingen met beschouwingen en een literair kookboek.

Bij Uitgeverij Oorschot verschenen inmiddels zeventien boekjes in de serie ‘Terloops’. Daarin neemt de schrijver de lezer mee op zijn of haar favoriete wandeling. Deze bundel van Marjoleine de Vos was nummer twee van de reeks. Inmiddels is haar boekje – drie jaar tijd –   aan de tweeëntwintigste druk toe. In het boekje van De Vos staat voorin de route die zij loopt, in andere boekjes staan ook tekeningen en foto’s.

Je keek te ver heeft geen tekeningen of foto’s nodig. Marjoleine de Vos tekent en schildert en fotografeert met woorden. Haar beschrijvingen van al wat zij ziet ontroeren, vertederen, verbazen, de lezer loopt mee en ziet wat zij ziet. De dag pakt je bij je haren en sleurt je mee schrijft zij. En dat is precies wat Marjoleine de Vos met haar lezers doet, ze neemt je mee en laat je kijken, en je ziet ‘wat je zoekt is hier’.

Een wondermooi boekje.

Marjoleine de Vos – Je keek te ver. ISBN 9-789—028-210—325. 72 pagina’s, € 13,50. Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.