De lijst

Een Iers schandaal

Archeologe, patissier en modeontwerper. Wat verbindt hen?

De roman begint met het voorstellen van de drie hoofdpersonen. Erin Reinders is archeologe en werkzaam in Naturalis. Charlotte Moreau woont in Orleans en is een zeer begaafde patissier, ze doet mee aan een wedstrijd. Max is een beroemde modeontwerper in Milaan. Ze zijn alle drie opgegroeid zijn in een klooster in Ierland en geadopteerd.

In het klooster en bij de adopties is kennelijk veel misgegaan. Twee Ierse vrouwen willen een en ander grondig uitzoeken. Ze hebben een lijst aangetroffen van adoptieouders en kinderen waar Erin, Charlotte en Max op staan en benaderen hen.  

Auteur

Marelle Boersma (1957) schrijft voornamelijk thrillers en is daarin zeer succesvol. Haar eerste boeken gaan voornamelijk over actuele misstanden en zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen van slachtoffers. Ze woonde onder andere in Portugal en Frankrijk. Gebaseerd op het tv-programma Ik vertrek en op haar eigen ervaring schreef ze een aantal zogenaamde vertrekthrillers, zoals: Chateau de Provence, Ciao Sicilia, Terug naar Cornwall en De Engel van Sevilla. Ook De lijst berust op ware gebeurtenissen. Marelle, inmiddels terug in Nederland, is tevens actief als schrijfdocent.

Het verhaal speelt zich af in Leiden, Orléans, Milaan en Ierland. De schrijfster is opvallend goed in het beschrijven van de leefwereld van de personages. Die van Charlotte in de patisserie, die van Max als modeontwerper in Milaan en het klooster met de wrede nonnen. De benauwende sfeer in Ierland komt heel overtuigend over. Het is schokkend te lezen hoe men daar omging met baby’s, kinderen en vrouwen.

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel. Het liefdesleven van Erin wordt uitvoerig verteld. Ze is verloofd met Wim, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hij alleen aandacht heeft voor zichzelf en zijn werk. Aanvankelijk heeft ze met haar collega Teun alleen een zakelijke relatie. Hij wordt echter betrokken bij haar privéleven als er een aanslag op haar wordt gepleegd. Teun vergezelt haar naar Ierland. Heel langzaam groeien ze naar elkaar toe. Dit proces wordt heel subtiel beschreven.

De roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen, in dit geval met betrekking tot een nonnenklooster in Tuam. Het is de schrijfster zeer goed gelukt om fictie en non-fictie te vervlechten tot een bijzonder boeiende thriller.

Marelle BoersmaDe lijst. ISBN 978-94-6109-808-5, 361 pagina’s, € 21,99. Laren: De Crime Compagnie 2023.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.