De Samoerai

Een bijzondere bodyguard

Hij die dient.

Chris Koene is bodyguard. Zakenman Daniel Waes vraagt hem om zijn ex-vrouw te beveiligen. Zij wordt bedreigd en er wordt een losgeld gevraagd van 1 miljoen. Koene gaat met Waes mee om het geld te overhandigen. Hij vermoedt wie de dader is en bij de overhandiging blijkt dat te kloppen.

De ontmoeting van de drie mannen loopt uit op een vechtpartij. Koene blijft als enige ongedeerd: hij droeg een kogelwerend vest. Na afloop rijdt Chris in de Porsche van Waes met het geld naar zijn woonboot, waar hij het verstopt. Vervolgens gaat hij naar Britt de Bie waar hij zich aandient als haar bodyguard. Hij beschermt haar dag en nacht en wijkt niet van haar zijde. De vraag is: wie komt het geld opeisen?

Auteur

Bavo Dhooge (Gent, 1973) is schrijver van thrillers en romans. Hij studeerde film- en televisiewetenschap en werkte als copywriter-scenarist en als recensent. In 2001 debuteerde hij met de roman Spaghetti. Daarna verschenen meer dan 100 ‘S-boeken’; literaire romans, thrillers, verhalenbundels, en jeugdboeken, waarvan de alle titels met een ’S’ beginnen. De thriller De Samoerai is de eerste in een nieuwe serie over bodyguard Chris Coene.

Meestal gaat het bij een bodyguard om een stoere ‘vechtmachine’. De schrijver heeft er voor gekozen om van Chris Coene een zielige figuur te maken. Hij heeft artrose en reuma en gaat naar de arts vanwege huilpartijen en een tekort aan testosteron. De dokter stuurt hem op ziekteverlof. Toch laat Koene zich zien als een vaardige vechter, zowel met het pistool als met de vuist. Hij heeft een militair verleden. Hij is in overheidsdienst en mag niet in dienst treden van een particulier. Daar houdt zich niet aan en van zijn ziekteverlof trekt hij zich ook niets aan. Opvallend is ook dat hij principieel is als bodyguard: hij geeft zo nodig zijn leven voor de klant. Het motto ‘hij die dient’ maakt hij volledig waar.

Voor de politie is maar een kleine rol weggelegd. Er wordt veel gepraat en er is betrekkelijk weinig actie. In het begin is wel direct een vechtscene en ook aan het eind is er geweld. Maar de lange gesprekken die nodig zijn om Chris over te halen in dienst te treden zijn wel wat saai. Toch kunnen we spreken van een originele thriller, het geslaagd begin van een nieuwe reeks met Chris Koene als hoofdpersoon.

Bavo DhoogeDe samoerai. ISBN 978-94-641-0325-0, 248 pagina’s, € 22,99. Antwerpen: Uitgeverij Horizon 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.