Reünie

De jonge Van In

Dood van een docent.

Met het overlijden van Pieter Aspe (1953-2021) leek er ook een einde te komen aan diens boeken over Pieter van In, hoofdinspecteur te Brugge. De populaire reeks misdaadromans bestond in totaal uit 45 boeken, waarvan er een aantal werden verfilmd voor televisie.

Nu hoeft het overlijden van een succesvol schrijver lang niet altijd het einde van de reeks te betekenen. Andere auteurs wagen zich er aan, al dan niet op verzoek van de uitgever. Een en ander is wel een hachelijk avontuur, zo herkenden ooit de lezers hun held De Schaduw niet meer na het plotseling overlijden van Havank. Diens opvolger Terpstra kon de fans, waaronder uw recensent, niet bekoren. Pas jaren later wist Tomas Ross zich dermate in het door Havank gecreëerde sfeertje in te leven, dat er alsnog drie hele mooie Schaduwboeken verschenen.  

Het laatste boek van Aspe betekende ook het definitieve einde van Van In, waardoor het niet mogelijk bleek een andere auteur nieuwe vervolgen te laten schrijven. Dus werd gekozen voor een zogenaamde prequel met avonturen van Van In voordat Aspe diens loopbaan laat beginnen. Aan Jonas Boets de uitdaging om een dergelijk boek te schrijven.

Auteur

Jonas Boets (Wilrijk, 1981) studeerde Germaanse Talen in Antwerpen. Na enkele jaren in het onderwijs stapte hij over naar de Vlaamse televisie. Daarnaast scheef hij een aantal kinderboeken. Na het overlijden van Pieter Aspe kreeg hij toestemming van diens nabestaanden om de boekenreeks voort te zetten. Reünie is het eerste deel.

Tijdens een reünie in het Brugse Sint-Lodewijkscollege wordt één van de leraren, een priester, dood aangetroffen in zijn eigen geschiedenislokaal. Is er sprake van wraak van een misbruikte leerling? Hoofdcommissaris De Kee (ook nu weer knap irritant) denkt dat de zaak snel kan worden opgelost. Zoals zo vaak vindt commissaris Pieter van In deze verklaring wat te kort door de bocht. Samen met zijn onafscheidelijke collega Guido Versavel stort hij zich in het onderzoek. Hierbij blijkt het verleden van de oud-leerlingen cruciaal. Ondertussen vallen er trouwens meer slachtoffers.

Je mag van een nieuwe auteur niet verwachten dat hij de schrijfstijl van zijn voorganger imiteert, wel dat hij de juiste sfeer weet over te brengen. In hoeverre dit gelukt is moeten de Aspekenners maar beoordelen, ik ken helaas de eerste Van In-boeken niet. Dat ik persoonlijk de plot nogal ongeloofwaardig vind is geen ramp, dat is me ook wel eens met een Aspeboek overkomen.

Wat mis ik? Niet het kettingroken, per slot van rekening ben ik zelf daar ook al in de vorige eeuw mee gestopt. Gelukkig drinken de heren nog steeds een Duveltje.

Wel mijn grootste attracties uit het verleden: de vaak hilarische politieke incorrectheid van Van In en de zinderende seksuele spanning tussen Pieter en Hannelore. Hopelijk wordt de laatste snel in een volgende deel binnengebracht. Met de seks uit dit deel is niets mis, maar toch….

Ik geef Jonas Boets graag een herkansing.

Jonas Boets – Reünie. Serie Aspe. ISBN 978-90-223-4001-1, 296 pagina’s, € 22,50. Antwerpen: Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.