Het Babyloniëscript

Mysterieuze teksten op kleitabletten

Nieuwe techniek in oude geschriften.

Professor Kreuzberg heeft belangrijke vondsten gedaan bij opgravingen in Egypte. Het gaat om kleitabletten met teksten die de samenleving voorgoed zouden kunnen veranderen. Het vliegtuig waarin hij terugkeert crasht, maar zijn rundlederen aktetas met de tabletten wordt later gevonden. Rick Daniels en Roberto Sintana hebben de teksten gelezen, maar willen meer weten. Daarom gaan ze naar Libanon voor nader onderzoek. Er zijn echter nog andere belangstellenden. Het vriendenduo wordt achtervolgd en in Libanon ontstaat een kat en muisspel bij het verkrijgen van de volledige informatie.

Auteur

Ricardo J. Heijne (1966) is auteur van avontuurlijke thrillers. Zijn verhalen kenmerken zich door snijdende spanning, afgewisseld met luchtige dialogen en een vleugje romantiek. De boeken bevatten zowel wetenschap als fictie.

Terwijl Daniels en Sintana belangstelling hebben voor de cultureel-historische waarde van de geschriften is er een geheimzinnige groep mensen die geïnteresseerd is in bepaalde technische informatie. Het gaat om een handleiding die zwaartekracht neutraliseert. De Egyptenaren konden met deze techniek enorme stenen verplaatsen. Een groep met de naam ‘De Organisatie’ maakt jacht op de kleitabletten. Zij hebben een meedogenloze huurmoordenaar ingehuurd om Daniels en Sintana uit te schakelen en de geschriften te bemachtigen.

Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld. Het gaat om twee partijen die beide hun verhaal vertellen. Namens ‘De Organisatie’ hebben we te maken met Heinrich Kummel, meestal optredend onder de naam Vaslov. De andere leden van deze anonieme organisatie worden aangeduid met hun functie: De Secretaresse, De Stille, De Edelman, De Opruimer. Er worden steeds hoofdletters gebruikt. Waar De Organisatie werkelijk voor staat blijft onduidelijk. Dat is jammer. Om hun doel te bereiken zijn ze keihard en gaan ze letterlijk over lijken.

De thriller bestaat voornamelijk uit fictie. Maar de schrijver heeft duidelijk zijn best gedaan om de situatie in Egypte en Libanon zo feitelijk mogelijk te vertellen. Er is veel studie verricht naar de cultuur, de opgravingen en de Egyptische mythologie. Dat maakt het boek niet alleen een spannende thriller vol actie en geweld, maar ook ‘gewoon’ interessant om te lezen.

Ricardo J. Heijne – Het Babyloniëscript. ISBN 978-94-6449-882-0, 284 pagina’s, € 19,95. Prinsenbeek: Davey Jones Publishing 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.