Egyptisch blauw

Van je vrienden moet je het niet hebben

Een succesvolle onderzoeker en dierenarts is op zoek naar zijn ware aard.

Als Jovanny met een paar vrienden de nachtclub Club Spirit bezoekt maakt hij kennis met een vriendenclub. Het zijn vriendelijke, vrolijke jongeren die volop dansen en zingen. Het meest praat en danst hij met Tiffany. Na deze avond gaat Jovanny regelmatig naar de club. Jovanny werkt in een laboratorium aan een nieuw vaccin tegen hondenziekte. Hij publiceert daarover een artikel dat veel waardering krijgt. Hij krijgt een verhouding met Elsa, een laborante. Zijn grote liefde is echter zijn hond Missy. De vriendenclub van Club Spirit kent wisselende relaties en zit vol intriges.

Auteur

Johnny Bollé is een Vlaamse schrijver. Tot nu toe schreef hij korte verhalen. Zijn verhaal Claustrofobie werd bekroond met de publieksprijs van McroSleutel van Sweek. Egyptisch blauw is zijn thrillerdebuut, dit boek is de heruitgave.

Het verhaal speelt zich af op vele verschillende tijdstippen. Er zijn de nodige terug- en vooruitblikken, een echte verhaallijn ontbreekt. Ook het perspectief wisselt voortdurend. Het boek heeft zeer veel personages. Er wordt voor een thriller wel erg veel gepraat, vooral over relaties. Het slot met een heleboel actie maakt veel goed.

De roman staat vol gebeurtenissen die overbodig lijken en afbreuk doen aan de spanning. Eén voorbeeld. Elsa komt op bezoek en constateert dat er in de tuin van Jovanny planten ontbreken. Spontaan komt het plan om direct naar een tuincentrum te gaan. Uitvoerig wordt stilgestaan bij dit bezoek. Er is zelfs een gesprek met een medewerker over welke planten het geschiktst zijn voor zijn tuin.

Hoofdpersoon Jovanny krijgt een relatie met zijn assistente Elsa. Die relatie is plotseling een feit. Elsa is heel bezitterig. De gevoelens van Jovanny voor Elsa blijven onduidelijk. Opmerkelijk is dat Jovanny het steeds probeert te vermijden met Elsa het bed te delen. Of hij ooit seks met haar heeft, ook als de relatie wat langer duurt, blijft lang onduidelijk.

De mooiste  passages gaan over Jovanny en zijn hond Missy. De omgang met zijn hond is ontroerend beschreven. Schrijven kan Johnny Bollé zeker, dat blijkt onder andere uit deze gedeeltes. Wel moet hij strengere keuzes maken tussen wat echt relevant is in een thriller en wat slechts bijzaak.

Johnny BolléEgyptisch blauw. ISBN 978-94-931-9274-4, 247 pagina’s, € 19. Noordwijkerhout: Uitgeverij LetterRijn 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.