De duiker

Een waddenthriller

Onderwatermoord.

In de Waddenzee, die van Nederland tot Denemarken loopt, kun je van alles onder water vinden, en niet alleen scheepswrakken. Zo is de van Terschelling afkomstige Freya in opdracht van de verzekering op zoek naar een onlangs verloren gegane container. Als een soort bijvangst ontdekt de berger een onbekend scheepswrak. Het blijkt de Hanne te zijn,, een kleine vrachtvaarder die in 1950 in een zware storm verging. Bij nadere inspectie blijkt er niet alleen een vermogen aan koper aan boord, maar ook een overleden duiker die met zijn handen was vastgeketend. Wat is daar gebeurd? De Duits-Nederlandse rechercheur Lieven Cupido uit Cuxhaven wordt met het onderzoek belast.

Auteur

Matthijs Deen (Hengelo 1962) is journalist, radiomaker en schrijver. Hij studeerde Nederlands in Groningen. Hij publiceerde inmiddels verschillende boeken, waaronder De Wadden en De grenzeloze rivier. Op uitnodiging begon hij aan een serie Krimi’s die tegelijkertijd in Nederland als in Duitsland worden uitgebracht, de zogenaamde Waddenthrillers. De Volkskant sprak over een nieuw genre als antwoord op de Scandinavische politieromans. De Hollander / Der Holländer was het eerste deel. Dit boek is als Der Taucher in het Duits verschenen.

Cupido’s onderzoek brengt hem naar verschillende Nederlandse en Duitse Waddeneilanden, waaronder Föhr, waar het slachtoffer Jan Matz woonde, en naar Wilhelmshaven, waar diens ex-vrouw en kinderen verblijven.

De originele en complexe plot is te mooi om er ook maar iets van weg te geven. Het is een genot om de eigenzinnige en zwijgzame inspecteur aan het werk te zien. Zijn zachte kant komt bovendrijven in zijn houding ten opzichte van zijn hond Vos, die zelf hem als baas heeft uitgekozen. Hond en baas worden bijna onafscheidelijk. Toevallig komt er een hondenliefhebster op hun pad die heel omzichtig probeert Lieve wat te ontdooien.

Een centraal thema in het boek zijn vader-zoon verhoudingen en ook Lieves herinnering aan de verhouding met zijn eigen vader, een verdronken Texelse visser, speelt een rol.

Een goedgeschreven en spannende thriller met een fraaie plot die je doet uitzien naar het volgende deel in de reeks.

Mathijs Deen – De duiker. Een waddenthriller. ISBN 978-90-213-4115-6, 318 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Alfabet Uitgevers 2023.

Winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop 2024, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.