Berlijnse Trilogie

Deel een. Een Berlijnse kwestie

Bernie Gunther verstript.

In dit boek maakt de lezer kennis met privédetective Bernie Gunther, een voormalig getalenteerd politieman die ontslag heeft genomen na de nazificatie van de Duitse politie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij wordt door de rijke industrieel Hermann Six ingehuurd om een diamanten halsketting te achterhalen die gestolen zou zijn bij de moord op zijn dochter. Een gecompliceerde zaak, die zich afspeelt ten tijde van de omstreden Olympische Spelen van 1936.

Auteurs

De Schotse auteur Philip Kerr (1956-2018) heeft met Bernie Gunther een originele antiheld gecreëerd, een Duitse oud-politieman en privédetective, die opereert voor, tijdens en de Tweede Wereldoorlog en de grootst mogelijke moeite heeft om aan het werk en in leven te blijven. Gunther beweegt zich tussen ‘echte’, weerzinwekkende nazi’s zoals Goebbels, Göring en Heydrich. Kerr overleed na het voltooien van het veertiende deel van de reeks, waarmee hij veel prestigieuze literaire prijzen won. Kerr kende Berlijn goed uit eigen ervaring.

Pierre Boisserie (rechts, 1964) was fysiotherapeut, voordat hij scenario’s begon te schrijven voor stripboeken. Inmiddels heeft hij de tekst van een groot aantal stripboeken op zijn naam.

François Warzala (links, 1967) is grafisch ontwerper en illustrator. Hij is de auteur van verschillende kinderboeken en stripboeken, waaronder De geschiedenis van de 5e Republiek (L’Histoire de la Ve République) met Thomas Legrand.

Inkleuring: Marie Galopin

De overlever Bernie Gunter moet zich in zijn eigen ogen te vaak conformeren aan de nazi’s en zijn opmerkingen tegen hen zijn vaak op het randje. Hij is een Bourgondiër en op zijn onbeholpen manier best een womanizer. Kortom: een lezerslieveling. Deze verstripping zal zeker bijdragen aan de verdere populariteit van onze held tegen wil en dank. De unheimische sfeer van het Derde Rijk die de tekeningen en de tekst op een geweldige manier overbrengen doet mij met een goed gevoel uitkijken naar eventuele vervolgalbums.

Als toegift krijgen we nog een mooi, geïllustreerd portret van Philip Kerr door Macha Séry, vergezeld van een aantal schetsen van hoofdpersoon Grete Six en van niemand minder dan nazi kopstuk Hermann Göring. De laatste pagina bevat foto’s van de Olympische Spelen van 1936, medaillewinnaar Jesse Owens en een relevant citaat uit het boek.

Well done.

Kerr, Boisserie, Warzala – Berlijnse trilogie. Deel 1. Een Berlijnse kwestie. ISBN 978-94-93166-67-7. 144 pagina’s, € 29,95. Amsterdam: Scratch Books.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Stripboek. Bookmark de permalink.