Vreemde vertellingen

28 opmerkelijke verhalen

Ongebreidelde fantasie.

De verhalen in deze bundel variëren zowel qua omvang als qua onderwerp. Sommige beslaan slechts enkele pagina’s, andere zijn behoorlijk lang. Vooral in die langere verhalen is de schrijver behoorlijk los gegaan op het orgel van zijn ongebreidelde fantasie. Meester Varius en Het sprookjesbos zijn werkelijk kostelijk om te lezen. Ik vermoed dat ze zo nu en dan schaterlachend zijn geschreven.

In Meester Varius wordt op kostelijke wijze de draak gestoken met autoriteit. Daarnaast is het een spannend avonturenverhaal met talloze onverwachte wendingen.

In Het sprookjesbos worden alle mogelijke bekende sprookjes op een originele en volstrekt onorthodoxe manier aan elkaar geknoopt en ongecensureerd door elkaar gehaald tot groot genoegen van de kleinkinderen van de verteller. Boeren, scheten en zeven prikjes in een maagdenvlies. Geweldig.

De verlossing is een griezelige minithriller. 

Auteur

Pieter Wouter Broekharst (Maassluis, 1943) schreef en publiceerde al vanaf zijn jeugd gedichten, korte verhalen en andere teksten. Op 65-jarige leeftijd volgde hij de opleiding verpleegkunde die resulteerde in zijn debuutroman SCHIZONIA (2018), gebaseerd op mensen met een mentale stoornis. Ondanks zijn gevorderde leeftijd werkt hij nog steeds in  de wijkverpleging. ‘Mijn ontspanning is het schrijven van verhalen’.  In 2023 verscheen zijn levensverhaal Kroniek van een dorpsjongen.

De toon wordt gezet in Bingo, waar het overlijden van een verpleeghuisbewoonster geen reden is de bingo af te gelasten: Maar het leven gaat door en de bingo ook, al was het drie kwartier later.

De combinatie van religie en seks kan zijn vrolijke kanten hebben, zoals blijkt uit De pastoor en de maagd, De biecht en Overspel. De strenge orthodoxie krijg je er echter niet snel uit, zoals blijkt uit vrije val. Zeg maar dag! laat zien hoe hoogmoed voor de val komt.

Haar blote knieën zijn de schrijver zijn hele leven bijgebleven. Maar, helaas, zij zag hem niet staan. Als schooljongen niet en vele jaren later ook niet.

Hammen over de toog  is een juweeltje. Als de gepensioneerde auteur in een bruin café wil gaan ontbijten treft hij daar een kasteleine met een kater van de vorige avond aan. Zij had een dunne doorlijkblouse aan met niks eronder, en die meer liet zien dan het zou moeten verbergen en waarvan de bovenste knoopjes niet in bedrijf waren, en derhalve werd mij een vrije blik geboden op de formidabele hammen die op de toog deinden toen zij zich vooroverboog… Op slag was het verlangen naar een ontbijt verdwenen, maar ik had nog wel dorst.

Genieten. Ook deze bundel smaakt naar meer.

Pieter Wouter Broekharst – Vreemde vertellingen. ISBN 978-94-6481-234-3, 307 pagina’s, € 19,95. Maassluis: Eigen beheer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.