De Schaduwrijken

Onzichtbare macht

De wereldeconomie in handen van één familie.

Met het lezen van deze roman kom je terecht in een onbekende, maar ook verbijsterende wereld. Onzichtbaar voor de buitenwereld is er een schatrijke en machtige familie die de eigenlijke macht heeft in de wereld. In onze tijd van complottheorieën is dit verhaal daar een voorbeeld van. Het ‘familiebedrijf’ wordt geleid door de familie Almsburg-Diepenbronck. Het verhaal begint met een wisseling van de leiding. Otto en Ghislaine wijzen hun zoon Bernd en zijn vrouw Romy aan als de nieuwe leiders. Dit gaat ten koste van de dochter Yvette. Deze is hier zeer boos over. Zij meent als oudste recht te hebben op een leidinggevende positie.

Auteur

Peter A.J. Zomerdijk (1959) volgde een technische HBO-opleiding. Na enkele banen in het bedrijfsleven kwam hij terecht in het technisch onderwijs. Deze roman is zijn debuut.

De familie Almsburg werkt samen met andere families. Dat samenwerkingsverband wordt pentakel genoemd. Ze houden zich met grote zaken bezig. Ze produceren en verkopen. Het gaat om: winkelcentra, energiecentrales, laboratoria, satellieten en zelfs wapens. Alles gebeurt in het verborgene. Het hoofdkantoor wisselt voortdurend van plaats. Ze verplaatsen zich met hun eigen materieel en ze verblijven in hun eigen huizen. Geen vliegtickets meer, geen hotels of resorts. Ze gebruiken ook schuilnamen. De familieleden worden steeds begeleid door persoonlijke bewakers.

De roman bevat geen plot. Aan drie gebeurtenissen wordt wat meer aandacht besteed. De enorme goudvoorraad wordt verplaatst van Zwitserland naar Ecuador, waarbij van alles mis ging. Ook een wapenleverantie aan de Hamas in Palestina verloopt niet soepel. Grote onrust ontstaat als er een foto van enkele familieleden is gemaakt. Er wordt alles aan gedaan om verspreiding daarvan te voorkomen. Het grootste deel van het boek bestaat uit hoofdstukjes waarin steeds een ander familielid centraal staat.

In het boek is sprake van een testament. Daarin staan uitspraken van familieleden uit vroegere tijden. Deze uitspraken geven aanwijzingen over hoe er geleefd en gehandeld moet worden. De huidige familie houdt zich aan die regels. Elk hoofdstuk begint met zo’n citaat. Enkele voorbeelden:

  • Maak niet de vergissing te denken dat de andere families onze vrienden zijn. Verraad ligt altijd op de loer en is immer dichtbij.
  • Doodt zeker indien nodig, nooit impulsief en altijd verholen door het duister.
  • Barmhartigheid en mededogen zijn nobele karaktertrekken, maar verder volkomen zinloos.

Hieruit moge duidelijk zijn dat deze mensen koel en gewetenloos zijn.

Je kunt bewondering hebben voor de fantasie van de schrijver. Hij heeft een nieuwe wereld geschapen. Helaas is het verhaal niet altijd geloofwaardig. Hoe kun je de leiding van zo’n organisatie overlaten aan een jong en onervaren echtpaar? Dit bezwaar telt nog zwaarder als het meisje Alice de leiding krijgt. De roman gaat vooral over de personages, maar we horen heel weinig over het bedrijf zelf.

Het boek is prettig leesbaar en ook wel interessant. Al met al een veelbelovend debuut.

Peter A.J. Zomerdijk – De Schaduwrijken. ISBN 978-94-6365-538-5, 266 pagina’s,€ 21,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.