Ontdek de iPhone

Bijgewerkt voor iOS 16, t/m iPhone 14

Wiebelmodus en Appbibliotheek.

De onlangs overleden cabaretier Paul van Vliet had het ooit over Leuke Dingen Voor De Mensen. Hij bedoelde daar niet de iPhone mee, maar dat zou best hebben gekund. Uw mobieltje huisvest tegenwoordig een bijzonder krachtige computer met ongelooflijk veel mogelijkheden. De modale gebruiker kent en gebruikt er maar een fractie van en dat is jammer. In een vorig tijdperk zou de verwijzing RTFM (Read The Fucking Manual) nog oplossing bieden, maar reeds lang geleden zijn de handleidingen weggelaten.

Maar gelukkig is er Henny Temmink

Auteur

Henny Temmink is automatiseringsjournalist sinds 1991. Ze schreef voor een groot aantal computertijdschriften, waaronder Pc-Active, CompuKids en WPlus…Computer Magazine. Ook heeft ze een respectabel aantal computerboeken op haar naam staan. Ze heeft de ontwikkeling van de iPhones, iPads en nu ook iWatches op de voet gevolgd, evenals de elkaar vaak jaarlijks opvolgende versies van het besturingssysteem iOS. Elke volgende versie van apparatuur en besturingssysteem kent nieuwe mogelijkheden en leuke gadgets en de schrijfster volgt die op de voet en zo helpt zij ons het meeste uit ons mobieltje te halen.

In het eerste hoofdstuk maken we kennis met het besturingssysteem iOS. Eerst wordt samengevat wat er nieuw is in iOS 16 (het boek is gebaseerd op iOS 16.9.2) en dat is nogal wat, bijvoorbeeld de app Tips, het veranderde toegangsscherm, meer mogelijkheden voor bestaande apps, zoals Agenda, Berichten en Contactpersonen. Er zijn meer mogelijkheden om snelle notities te maken en u kunt een te snel verstuurde mail nog een aantal seconden intrekken. Het bovenstaande is slechts een fractie van alle nieuwe mogelijkheden, die verder in de verschillende hoofdstukken aan bod komen. Eerst leren we echter omgaan met de interface: vingeroefeningen worden gevolgd door het toegangsscherm, meldingen, de aan te passen Weergave Vandaag, het Bedieningspaneel, het Beginscherm, de ‘meegeleverde’ Apps, de Statusbalk, Updates, Helderheid en kleurbalans aanpassen, Batterijbeheer, Siri (de digitale assistent), Tekst invoeren en tenslotte Tekst bewerken. U leert de apps manipuleren met de wiebelmodus en hoe u ze kunt sorteren met behulp van de Appbibliotheek.

 de Appbibliotheek, twee handige   

 Het tweede hoofdstuk is gewijd aan Accounts, want zonder account en Apple ID begint u niet veel. Het wordt gevolgd door hoofdstuk drie over Apple ID en iCloud. Ook Aankopen en het onontbeerlijke Zoek mijn worden hier behandeld, evenals het delen van bepaalde zaken (bij voorkeur niet de telefoon) met het gezin en het werken met iCloud op de computer (van Apple of de Windows pc.

Vervolgens leert u verder omgaan met uw telefoontje in de praktische hoofdstukken Contacten, Communicatie, Mail en Agenda, Camera, Muziek en TV en Safari, de favoriete browser van Apple.

In een Appendix leert u nog uw iPhone gebruiksklaar maken. Een index ontbreek natuurlijk niet.

Een uitstekend en met veel schermafbeeldingen geïllustreerd leerboek en naslagwerk dat je heel wat tijd en ergernis bespaart en ervoor zorgt dat je veel meer uit je mobieltje haalt.

Henny Temmink – Ontdek iOS 14. Bijgewerkt voor iOS 16, t/m iPhone 14.  ISBN 978-94-6356-285-0, 246 pagina’s, € 29,99. Culemborg / Barcelona: Van Duuren Media 2022.

Wie na aankoop het boek bij de uitgever registreert kan onder meer de complete inhoud via internet raadplegen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers. Bookmark de permalink.