Groeten uit Benidorm

Overwinteren als zestigplusser

Vriendschappen op de proef gesteld onder de Spaanse zon.

De opgewekte zestigers Theo en Cobie zijn bevriend met de minder opgewekte Joop en Hannie. Vooral Hannie ziet het leven als een onweerswolk en weidt al haar chagrijn aan het feit dat ze nooit kinderen heeft mogen krijgen. Terwijl Cobie kind, kleinkind, de hemel op aarde heeft. Toch trekken de stellen al jaren op en als Theo en Cobie Joop en Hannie overhalen voor een overwintering in Benidorm is dat het begin van een groot avontuur. De twee zijn nooit verder geweest dan met de caravan naar de Veluwe. Maar als ze horen dat ze hun huis in Nederland kunnen verhuren en op die manier zelfs winst kunnen maken zijn ze over de streep. Voorwaarde is wel dat Hannie’s dierbare poes Basje mee moet naar Spanje, maar ook dat blijkt mogelijk.

Het wordt een avontuur met rafelrandjes. Hannie klaagt, Joop ergert zich mateloos aan zijn vrouw, Cobie tracht voor vredesengel te spelen, Theo neemt vriend Joop eens ernstig onder handen.

En dan ontdekken ze – op Hannie na – dat er ook leuke dingen aan het verblijf zitten. Theo en Joop gaan op avontuur en ondergaan voor het eerst en zeker niet voor het laatst een Thaise massage, nee, echt zonder happy end, want die leeftijd zijn de heren lang en breed te boven. Cobie geniet van avondjes karaoke en bingo en vindt twee Hollandse dames die zich aansluiten ‘aardige vrouwen’ . Maar Hannie ziet niets dan narigheid. Als poes Basje dan ook nog eens ziek wordt is het leed compleet. Of nee, bijna, want daarna wordt ze zélf ziek. Het is duidelijk Benidorm is geen oord voor haar, ze wil het liefst zo snel mogelijk naar huis. Maar ja, er zitten huurders in hun huis, Chinezen of Japanners en je zal zien dat die het huis als een bénde achterlaten. Zo brengt Hannie haar dagen door, steunend en kreunend, boos en chagrijnig. Als een van de twee vrolijke vrouwen haar oog op Joop laat vallen weet de oude dikzak niet wat hem overkomt, zó veel aandacht heeft hij nog nooit gehad.

Auteur

Hendrik Groen is het pseudoniem van Peter de Smet (1954). Deze bibliothecaris debuteerde in 2014 met Hendrik Groen 83 ¼ jaar. De lotgevallen van de opgewekte Hendrik Groen lieten zich niet in één boek vangen, zij resulteerden in een trilogie. Daarnaast schreef De Smet aparte romans Een kleine verrassing (de kinderwagen op de kaft duidt al aan waarmee De Smets bejaarden verblijd worden) en Rust en Vreugd, waarbij de ouderdom zich vermeit in de volkstuintjes.

Hendrik Groen heeft de leeftijd van de ‘Oud maar niet dood’- generatie voor dit boek iets verlaagd. Zestig plus, de tachtig nog lang niet voorbij. Maar als ik dit boek lees krijg ik ook een bijna-doodervaring, want de oude Hendrik Groen uit de trilogie én zijn vrolijke vrienden uit het tehuis komen een stuk jonger op mij over dan dit viertal dat op reis gaat. Af en toe krijg je er kippenvel van: mijn hemel, wat een stelletjes zeiksnorren zeg! Doe wat! Wees niet zo gruwelijk bekrompen, ga eens lekker aan het pierewaaien en aan het drinken zonder bij elke slok te vragen wat het kost en vooral: lách eens! Heb eens echt plezier. Wees niet zo godsgruwelijk chagrijnig.

Groen neemt zijn viertal – naar mijn idee – té serieus. Wat meer spot had best gemogen.

Iedereen die zichzelf in veel situaties uit dit boek herkent moet maar eens flink leren lachen. Om zichzelf en om de wereld.

Hendrik Groen – Groeten uit Benidorm. ISBN 0 -789-029-098-038, 220 pagina’s, € 20,99, Amsterdam – Meulenhoff 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.