Weer net als eerst

Ingehaald door het verleden

Vaders in de mist.

Ruben leidt als vrijgezel een rustig leven op zijn boerderij in een kleine plaats. Hij heeft een bedrijf aan huis, maakt computerprogramma’s. Op een dag komt hij in contact met de elfjarige Sven, die langs zijn huis loopt. Zijn fiets heeft een lekke band. Ruben biedt aan de band te plakken en Sven komt met verhalen. Zijn vader is een Noor en hij is al zo lang geleden gestorven dat hij hem nooit gekend heeft. Het intrigeert de jongen dat Ruben óók geen vader meer heeft. Het schept een band tussen de twee en hij vertelt zijn fantasieverhalen over die dode vader en vraagt dan steeds aan Ruben: heb jij dat nou ook? Daarmee brengt hij Ruben in verlegenheid. Zijn herinneringen aan zijn vader zijn minder fraai, maar daar wil hij de jonge Sven niet mee belasten dus hij gaat mee in zijn verhaal. Ze worden echte vrienden, Sven laat merken dat hij wel zou willen dat Ruben zijn moeder aardig zou vinden.

Intussen wordt de lezer ook geconfronteerd met de verhalen van kinderen in ongelukkige omstandigheden. Alex bijvoorbeeld, die zo zwaar door zijn vader mishandeld werd dat hij uit huis geplaatst is en in een gezinsvervangend tehuis woont. Daar wonen allemaal kinderen die afkomstig zijn uit moeilijke gezinssituaties. Alex leert er dat het niet normaal is om mishandeld te worden, zoals zijn wrede vader hem altijd had wijsgemaakt. Hij haat de man die hem zijn moeder en zijn jeugd heeft afgepakt.

Alex, Ruben, Sven, drie jongens die een vader kwijt zijn. Maar dan krijgt Ruben een telefoontje dat zijn leven op zijn kop zet. Het verleden duikt op en grijpt hem bij de kladden en hij verzet zich uit alle macht. En de onbevangen Sven wroet door, zonder dat hij dat weet.

Auteur

Carl Slotboom (1949) studeerde operazang in Amsterdam en Wenen en was onder meer verbonden aan de Nederlandse Opera. Daarnaast gaf hij cursussen in psychologie, parapsychologie en hypnose. Duizendpoot als hij is, schreef hij ook nog ruim honderd toneelstukken, die in veel landen in en buiten Europa worden gespeeld. In 2022 debuteerde hij met de roman Bevroren tijd.

Weer net als eerst is soms hard, dan weer wonderbaarlijk verstild van toon. Slotbooms ervaring als schrijver van toneelstukken is goed merkbaar, want de dialogen dragen de roman. Evenals in zijn eerste roman neemt de auteur ‘rustpauzes’, waarin hij de natuur bij de hand neemt, van vogels verhaalt en van bomen, van weilanden in de mist, van grazende wollige schapen. Dat geeft het boek tussen de mensen-verhalen door een extra mooie dimensie.

Ondanks dat de ontknoping niet helemaal als een verrassing komt stoort dat geen moment. Slotboom werkt naar het einde van zijn verhaal als een zanger naar de laatste zuivere noot, die bijna ademloos maar nog nét hoorbaar in de lucht blijft hangen.

Een boek vol emotie van een schrijver vol mensenkennis. Prachtig geschreven.

Carl SlotboomWeer net als eerst. ISBN 978-90-8321-465-8. 312 pagina’s, €20,95. Oudendijk: Iskander Uitgevers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.