November

In de macht van de duivel

Absurde fantasie.

Deze horrorthriller speelt zich af in Lock Haven, Washington. In de Bird Street wonen vijf families. Allen zijn gezond, welvarend en succesvol. Ze wonen in riante woningen. Echter als de maand november aanbreekt verandert alles. De Donkerder Dagen breken aan, waarop de Bird Street bewoners beter binnen kunnen blijven, want dan heerst het onheil. Aan dit onheil komt slechts een einde wanneer er een offer wordt gebracht. Het offer bestaat uit het doden van iemand. Deze plicht is het gevolg van het verbond dat gesloten is met de duivel, een Faustiaans pact. Meestal wordt gezocht naar iemand die lijdt aan een ongeneeslijke ziekte en naar euthanasie verlangt. De bewoners van Bird Street brengen deze persoon ter dood met allerlei rituelen. Het verhaal speelt in 2022. In dit jaar gelukt het niet om iemand te vinden. Wat zijn de gevolgen?

Auteur

Thomas Olde Heuvelt (1983) is een Nederlandse schrijver van thrillers, horror- en magisch realistische romans. Hij studeerde Amerikanistiek en Amerikaanse literatuur. Als schrijver debuteerde hij met twee horrorromans: De Onvoorziene en PhantasAmnesia. Zijn succesvolste werk is HEX. Olde Heuvelt won in 2015 als eerste Nederlander de Amerikaanse Hugo Award voor zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down. Zijn werk wordt in meer dan 25 landen verkocht.

Van de vijf families in de Bird Street gaat het voornamelijk om de familie De Lewis da Silva: moeder Luana Perreira da Silva, vader Ralph Lewis en de kinderen Kaila en Django. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit Luana, Ralph, Kaila of Django. De kinderen weten niets van het pact met de duivel en het verplichte offer. Ze zijn stomverbaasd door alle maatregelen die in november worden genomen: een verbod naar het bos te gaan , het blinderen van de ramen, het opruimen van de spiegels. Langzamerhand komen ze achter de waarheid.

Kaila komt achter het complot met de duivel, omdat hij haar benadert. Hij manifesteert zich als een lange magere man met een koffertje. Django krijgt ook bezoek. Hij wordt bezocht door Pulled Pork, het in ontbinding zijnde lichaam van een non-binaire haas. Een absurde fantasie van de schrijver.

November is een echt horror boek. Er gebeuren gruwelijke dingen en ook onsmakelijke: half vergane lichamen van mensen en dieren. De schrijver beschrijft het allemaal realistisch en gedetailleerd. Het is soms echt eng, je moet daar maar tegen kunnen. Daarnaast is er ook sprake van bovennatuurlijke zaken. Als lezer moet je je laten meenemen in de extreme fantasie van de schrijver. Nuchtere mensen die zich steeds afvragen of dit allemaal wel kan kunnen het boek beter dichtlaten.

In zekere zin hebben we ook te maken met een psychologische roman. We zien hoe mensen veranderen in een noodsituatie, dat is soms zeer ontluisterend. Dat de mensen bereid zijn zich te houden aan hun afspraak met de duivel is onbegrijpelijk. Elk jaar wordt er een mens gedood. De centrale vraag is: hoeveel is een mensenleven waard?

Een ongekend spannende thriller vol horror.

Thomas Olde Heuvelt – November. ISBN 978-90-225-9111-6, 457 pagina’s, € 22,99.  Amsterdam: Uitgeverij Boekerij 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.