Vijf vrouwen

Siciliaanse familiekroniek

Drugshandel, mensensmokkel en kunstfraude.

Dit boek speelt zich grotendeels af op Sicilië, met enkele uitstapjes naar Malta, Libië en België. De vijf vrouwen zijn Laura, haar moeder Elena, haar aangetrouwde tante Agnese, de kunsthandelaar Jane en de Vlaamse weduwe Gerda. Naast hen is er strikt genomen nog één hoofdpersoon, een uit zee opgeviste man die aan geheugenverlies lijdt en op Malta in een inrichting wordt opgenomen.

Het verhaal speelt zich af in het schimmige en misdadige milieu van internationale drugshandel, mensensmokkel en kunstfraude.

Auteur

William Van Vooren (1953) hield zich onder meer bezig met verzekeringen, media en onderwijs. Sinds zijn pensioen richt hij zich volledig op zijn passies schrijven, schilderen en fotograferen. Hij reist graag en heeft Italië talloze malen bezocht. Zijn debuutroman Minnaar Leugenaar Moordenaar, een literaire thriller, schreef hij gedeeltelijk op de plaats waar hij zijn verhaal situeerde. Dit boek, op het cover vermeld als antimaffiaroman, is het vervolg. Het is overigens goed ‘zelfstandig’ te lezen. De auteur vergemakkelijkt dit door vooraf de iets over de eerdere lotgevallen van de belangrijkste personages te vertellen.

Elena heeft zich afgekeerd van haar maffiafamilie, waar Agnese bij afwezigheid van haar vermiste Man, de capo, (tijdelijk?) de scepter zwaait. Ze steunt de beweging die het innen van ‘beschermingsgeld’ bestrijdt en maakt zich sterk voor het maken van ‘pure’ wijn, tot ongenoegen van haar derde echtgenoot, die alleen maar snel wil cashen.

Laura treedt na haar afstuderen in de rechten in dienst van maffiabestrijdster dottoressa Caruso, maar ze heeft een dubbele agenda.

Agnese kan, zo lang haar echtgenoot vermist is, de leiding van de familie stevig in handen houden en daarmee ook op termijn de opvolging voor haar zoons veiligstellen.

Jane probeert haar verdwenen minnaar opsporen en haar luxeleventje blijven leiden. Agnese zorgt ervoor dat ze op het rechte foute pad blijft.

Gerda blijft de omstandigheden waaronder haar man op Sicilië verongelukte vreemd vinden en besluit de zaak samen met een oud-politieman ter plekke te gaan onderzoeken.

De op Malta verblijvende drenkeling lijdt aan geheugenverlies. Hij wil graag weten wie hij is.

Dit is de uitgangspositie voor een razend spannend en soms gruwelijk verhaal. Het is zonde er meer over te vertellen zonder uw leesplezier te vergallen. Wel had er wat mij betreft iets meer couleur locale in gemogen. Dat had voor een Siciliëkenner toch niet zo moeilijk moeten zijn. Ik vraag me verder af of de schrijver Malta een beetje kent (ik wel).

Het boek heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar nieuwe publicaties van deze auteur.

William Van VoorenVijf vrouwen. ISBN 978-90-6174-329-3, 286 pagina’s, € 22,50. Antwerpen / Rotterdam: Uitgeverij C. de Vries-Brouwers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.