Fatale biecht

De kerk in de fout

‘Gore klootzak, mijn leven was een hel.’

Er is een priester op gruwelijke wijze vermoord, met afgesneden geslachtsdelen. Er staat

een tekst op de muur: Gore klootzak mijn jeugd was een hel. De man had juist een boek geschreven met daarin de bekentenis dat hij misdienaartjes had misbruikt. Naar aanleiding daarvan was er ook een televisie-interview. De politierechercheurs Leonie en John zoeken de moordenaar bij de vroegere misbruikslachtoffers.

Auteur

Gerard Legerstee (1956) werkte ruim veertig jaar op financiële afdelingen bij verschillende grote instellingen. In 2013 ontdekte hij plezier in het schrijven en voltooide hij zijn eerste boek Splitsing, waarin hij de bijzondere kanten van zijn lange loopbaan heeft verwerkt.

De twee speurders werken voor het eerst samen en dat gaat heel stroef. Leonie beklaagt zich bij haar chef: Hij is nogal overtuigd van zichzelf en luistert slecht naar andermans mening. Bovendien gedraagt hij zich als een hork. In het gehele boek blijven ze ruzies hebben. Dat gaat wel uiteindelijk vervelen. Ook wordt wel wat erg veel aandacht aan de eetstoornis van Leonie besteed.

Het verhaal van deze politieroman is knap opgebouwd. De rechercheurs verrichten naast het ruziemaken gelukkig ook knap speurwerk. Aanvankelijk zitten ze op een verkeerd spoor, ze zoeken uitsluitend misbruikte misdienaren, maar stap voor stap komen ze bij de daders en volgt er een verrassend slot dat ongehoord spannend is.

In deze thriller wordt weer eens duidelijk hoe fout de kerk handelde bij seksueel misbruik. De kerkelijke leiding greep niet krachtig in, hoogstens met een overplaatsing. Ook de gevolgen voor de slachtoffers worden treffend in beeld gebracht.

De hoofdstukken woorden aangeduid met de datum. De periode die beschreven wordt is van maandag 20 december 2021 tot en met maandag 24 januari 2022. Het verhaal speelt midden in de coronacrisis: lockdowns, mondkapjes, boosterprikken, afstand houden. Regerende ministers worden met name genoemd.

Een prettig geschreven, spannende en actuele politieroman.

Gerard Legerstee – Fatale biecht. ISBN 978-94-6365-509-5, 335 pagina’s, € 22,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2023.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.