Lafaard!

Door het verleden achterhaald

Jubileumthriller met vaart.

Als de kat van huis is… Zoë profiteert van de afwezigheid van haar ouders door een feestje te geven. Een feestje dat behoorlijk uit de hand loopt. Wanneer Zoë de volgende ochtend na een black-out, terwijl haar vrienden nog hun roes uitslapen, een frisse duik in het zwembad wil nemen treft ze daar het vastgebonden lijk van een voormalige vriendin aan. Niet veel later komt Saar, de dochter van een professor, niet thuis van een Halloweentocht.

Beide gevallen komen op het bordje van de Mechelse hoofdinspecteur Rani Diaz en haar team. Rani vraagt zich af of ze met elkaar te maken hebben.

Auteur

Sterre Carron (Antwerpen, 1957) is het pseudoniem van een bijzonder populaire Vlaamse schrijfster van misdaadromans. Ze heeft een levenslange belangstelling voor criminologie en een medische achtergrond, waarvan haar boeken duidelijk profiteren. Sterre debuteerde in 2013 met Mara en publiceerde sindsdien twee titels per jaar, waardoor de nu haar tienjarig schrijversjubileum viert met haar twintigste boek Lafaard! In elk boek wordt, naast de gebruikelijke porties misdaad, aandacht besteed een de persoonlijke omstandigheden van Rani en haar gezin, dat verder bestaat uit vriend Frederik, dochtertje Rune en tienerzusje Romy. De trouwe lezer volgt ook die ontwikkelingen op de voet. Mijn inziens lenen deze boeken zich prima voor een televisieserie. Misschien moeten de VRT en Netflix eens de koppen bij elkaar steken.

Omdat de commissaris tijdelijk is uitgeschakeld moet Rani het deze keer zonder hem doen, maar het is de vraag of dat een groot gemis is. Wel is het team onderbezet, mede vanwege enkele ziektegevallen. En van beide zaken (of is het er één?) kan ze voorlopig geen chocola maken. Dus, zoals zo vaak, moeten getuigen en mogelijke verdachten uitvoerig worden verhoord en hun verleden wordt nauwkeurig uitgespit. Hopelijk levert dat iets op.

Het gaat de ongeduldige Rani lang niet snel genoeg, zeker wanneer lang niet iedereen het achterste van haar of zijn tong laat zien. En zo blijft de moordenaar langer vrij rondlopen, wat uiterst gevaarlijk blijkt te zijn. Gelukkig is het deze keer rustig op Rani’s thuisfront. Ze is zelfs in staat om Romy heel gelukkig te maken.

Zoals we bij Carron gewend zijn volgen de ontwikkelingen elkaar steeds sneller op totdat er een geloofwaardige ontknoping wordt bereikt. Bravo Rani.

Een knappe jubileumthriller, die weer naar meer smaakt. Bravo Sterre.

Sterre CarronLafaard! Een Rani Diaz-thriller. ISBN 978-90-83307-14-5, 345 pagina’s, € 22,50. Westerlo (B): Phoenix Books 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.