Brussel blues

Nieuw avontuur van Keller Brik

Muzikale thriller?

Brussel Blues speelt zich af in Brussel, vooral in cafés en nachtclubs. Hoofdpersonen zijn privédetective Keller Brik en zijn assistente Gwen. Ook hoofdinspecteur Rina Verstrepen speelt een rol. De speurders werken aan een aantal opdrachten die nogal verschillend zijn. Vaak gaat het om vermissingen. De meeste aandacht gaat naar een vermiste vluchteling, de vijftienjarige Amir Hassan. Bij hun werk krijgen Keller en Gwen te maken met een bendeoorlog van Serviërs en Albanezen. Brik belandt daarbij in verschillende vechtpartijen. Hij wordt meerdere verschillende in elkaar geslagen en beschoten. De thriller bevat veel geweld.

Auteur

Wouter Dehairs, ex-journalist en ex-onderzoeker aan de universiteit in Wenen, is naast auteur ook leraar. Zijn debuut Lockdown behaalde direct de longlist voor De Gouden Strop. Brussel Blues is het derde deel in de serie rond privédetective Keller Brik. Eerder verschenen De Graffitimoorden en Nachtstad. Het laatste boek werd bekroond met de Hercule Poirotprijs, een jaarlijkse litaratuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman.

Voor de auteur was het kennelijk moeilijk om maat te houden en zich wat meer op een centrale verhaallijn te richten. Nu zijn er twee belangrijke: de vermiste vluchteling en de zelfmoord en de moord van Karel de Ridder en zijn dochter.

De opvallende zelfmoord van Karel de Ridder vormt wel een spectaculair begin. De Ridder schiet zich gezeten tegenover Keller Brik door zijn hoofd. Dehairs vond het kennelijk leuk om uitvoerig te vertellen over wat voor smeerboel dit in Briks kantoor aanrichtte. Naast deze verhalen komen andere kleinere opdrachten aan de orde, bijvoorbeeld de zoektocht naar een weggelopen demente vader. Het leverde Keller wel een liefdesaffaire op. Brik gaat ook nog speurwerk verrichten voor bendeleider Mihailovic en voor hoofdinspecteur Rina Verstrepen.

Opmerkelijk is dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het privéleven van Gwen. Zij bezoekt ettelijke keren de psychologe Ruth Verbeecke. Te veel van het goede en een grote zijstap van de spannende verhaallijnen.

Niet alles in deze thriller is even helder en geloofwaardig. Om welke reden wordt Keller Brik steeds in elkaar geslagen? Het verhaal van de familie De Ridder blijft wat vergezocht en wordt niet helemaal helder. Grappig is de rol van de muziek. De schrijver vermeldt alle muzieknummers die in de cafés en clubs klinken en dan is er ook nog een songlijst van alle genoemde nummers. Leuk maar het heeft geen functie.

Ondanks al het geweld is het geen zware roman. Dit komt mede door de vaak ironische zinnetjes. Een voorbeeld. Eerst wordt het geweld beschreven en dan volgt de ironische opmerking. Voor de tweede keer op evenveel dagen smakte hij tegen de grond, alsof er een hand dwars door zijn schedel was gegaan, om daar met een harde klap het licht uit te doen. Het werd een vervelende gewoonte.

We hebben te maken met een spannende thriller die door veel actie nooit verveelt. Het is fijn dat het om een sympathiek speurdersduo gaat. Keller doet zijn uiterste best de verdwenen vluchteling te vinden en Gwen bekommert zich om een dakloze kraker. Beiden hebben een sociale instelling.

Een spannende en sympathieke thriller.

Wouter Dehairs – Brussel Blues. ISBN 978-94-014-8635-4, 287 pagina’s, € 20,99. Tielt (B): Uitgeverij Lannoo 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.