Revanche

Nieuw begin?

Door het verleden ingehaald.

Rachel Bentinck heeft een moeilijke jeugd achter de rug en ook daarna liep alles niet op rolletjes. Zo moest ze de verzorging van haar twaalfjarige dochter aan haar ex overlaten. Een erfenis stelt haar in staat een nieuwe start te maken. Ze koopt een landgoed in Bretagne en begint daar een Bed & Breakfast. Om in de wintermaanden gasten te trekken biedt ze ‘creatieve therapie en spirituele ontwikkeling’ aan. Desgewenst voert ze ook nog neprituelen op. De dorpsbewoners en Rachel moeten aan elkaar wennen, sommigen lijden aan vreemdelingenhaat.

In de winter zijn er drie gasten. Een belegen, zweverige tweeling en een goedmoedige oudere man. Rachels verleden laat haar echter niet los. Zeker wanneer haar dochter Nola, inmiddels een vrolijke zeventienjarige, plotseling opduikt met een vriendje. Enige tijd later arriveert ook haar broer Jonathan, een junk, met wie zij dacht alle banden verbroken te hebben…

En dan ontwikkelt zich een gecompliceerde interactie tussen Rachel, haar gasten, de dorpelingen, haar dochter, het vriendje en haar broer, waarbij haar getroebleerde verleden steeds heftiger opspeelt. Een en ander wordt extra gecompliceerd door de plannen voor een snelweg over een deel van Rachels grond.

Auteur

Suzanna Esther, pseudoniem voor Esther Suzanna Mäkel (Amstelveen, 1966) houdt sinds haar tiende jaar een dagboek bij. Zij studeerde literatuurwetenschap en psychologie. Haar schrijverscarrière begon ze als columniste, inmiddels is ze voltijds auteur. Revanche is haar zesde roman. Voorheen verschenen: Wervelstof, De Stem, 2020 Kamp Alpha De pest meester, 2021 Kamp Alpha De nieuwe wereld en Giftig. Ze recenseert boeken voor LeesKost.

Het boek kent een bijzondere opbouw. Elk (hoofd?)stuk begint met de naam van de persoon die er een centrale rol in speelt en wiens doen en denken worden beschreven. Het verhaal gaat echter ‘gewoon’ verder in het volgende stuk waarin een ander personage centraal staat. Het vaakst staat Rachel centraal, zij is dan ook de hoofdfiguur. Maar Nola en Jonathan komen eveneens vaak naar voren. Een enkele keer gaat het over een inwoner van het dorp, zoals de dokter. Het is knap hoe de auteur zo het verhaal van begin tot einde vertelt.

Rachel dreigt ten onder te gaan aan het verschrikkelijke geheim dat ze sinds haar jeugd met zich meedraagt en met niemand durft te delen. Elke poging om dit achter zich te laten lijkt tot mislukken gedoemd. Is er een uitweg?

Het verhaal is knap geschreven en tot in de details goed uitgewerkt. Gelukkig wordt de lezer na het zweverige gedoe uit het begin daar verder nauwelijks mee lastiggevallen.

Esther kán schrijven, maar dat was al bekend. Ze weet haar personages zo neer te zetten dat je ze onmiddellijk haat of aardig vindt, hoewel ze echt niet eendimensinaal zijn beschreven.

Deze steeds spannender wordende roman met thrillerachtige elementen kon ik niet snel wegleggen. Chapeau!

Suzanna EstherRevanche. ISBN 978-94-6449-701-4, 248 pagina’s, € 19,95. Prinsenbeek: Uitgeverij Ellessy 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.