Minnaar

Wraak voor pesterijen

Doelwit dikke jongens?

Deze thriller begint direct met twee misdrijven. Een vrouw wordt met vele messteken vermoord gevonden op een parkeerplaats. Een andere zaak betreft een oude vrouw die was gestorven nadat haar verzorgster zomaar was verdwenen. Ze was van de trap gevallen en daardoor overleden. De verzorgster werd beschuldigd van dood door verwaarlozing. Ze moest opgespoord worden. Ook zijn er misdrijven uit het verleden waarbij nieuw aanwijzingen ontstaan. Er wordt het stoffelijk overschot van een vermoorde vrouw gevonden. DNA-materiaal geeft verrassende aanwijzingen. Dan is er ook de zaak van een jonge man die negen jaar geleden werd mishandeld en sinds die tijd in coma ligt. Ook hier komen nieuwe  aanwijzingen die het oplossen van het misdrijf mogelijk maken. Er volgen nog enkele moorden. Al met al is er voor Kate Linville heel wat uit te zoeken.

Auteur

Charlotte Link (1963) is een in eigen land populaire Duitse schrijfster. Al op 19-jarige leeftijd publiceerde zij haar eerste roman. Ze schrijft romans en psychologische thrillers. Van de trilogie Sturmzeit, Wilde Lupinen en Die Stunde der Erben werd een tv-serie gemaakt. De meeste van haar boeken zijn vertaald in het Nederlands. De politieroman Minnaar is het vierde deel van een serie met politievrouw Kate Linville als hoofdpersoon. De andere delen zijn: Leugenaar, Zondaar en Moordenaar.

Brigadier Kate Linville moet samen met haar leidinggevende inspecteur Pamela Graybourne de misdrijven oplossen. Pamela is voor Kate een nieuwe chef. De samenwerking verloopt in het begin wat moeizaam. De schrijfster beschrijft het proces van toenadering heel goed. Aan het eind van het boek is de waardering voor elkaar groot en vormen ze een uitstekend opsporingsduo. Beide vrouwen worstelen in hun privéleven met hun relatie. Kate is heel eenzaam. Ze meldt zich ten einde raad aan bij het datingbureau Trouvemoi. Diverse personen van dit bureau gaan een rol spelen bij de misdrijven. De thriller bevat veel verschillende situaties en veel personen, daardoor is de plot nogal gecompliceerd. Op den duur blijkt bijna alles met elkaar te maken te hebben.

Centraal in de roman is het probleem van de dikke jongens. Het blijken er twee te zijn en dat is voor de lezer verwarrend. De auteur probeert duidelijkheid te verschaffen door een afwijkende letter te gebruiken als het om ‘Fatty’ gaat. Hij wordt ook beschreven in zijn schooltijd. Opvallend is het pestgedrag van zijn klasgenoten. Een veel groter probleem is zijn verliefdheid op Mila die hem steeds afwijst. Ze gaat zelfs verhuizen vanwege zijn stalkgedrag. Een lerares Frans speelde een vervelende rol, haar houding tegenover de afgewezen Fatty was keihard. Dit alles maakt dat Fatty vol rancune zit en zint op wraak. De tweede dikkerd is Alvin. Hij zit thuis en bestelt bij afwezigheid van zijn ouders stiekem uitgebreide maaltijden. Hij wordt ernstig gemolesteerd, overlijdt niet, maar hij raakt wel in coma.

Dit omvangrijke boek zit vol speurwerk en geweld. Het verhaal blijft spannend tot het zeer verrassende einde, omdat de schrijfster alle raadsels heel geleidelijk weet te onthullen.

Een meesterlijke en bloedstollende politieroman.

Charlotte Link – Minnaar. Kate Linville deel 4. Uit het Duits vertaald (Einsame Nacht) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-013-1805-2, 464 pagina’s, € 21,99. Haarlem: Xander Uitgevers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.