Schaduw en spotlicht

Intrigerend onbegrip roept ellende op

Wie verraadt wie nu eigenlijk?

Vince kan als geen ander de indruk wekken dat hij verslag doet van een ontzettend spannende paardenrace. Dat doet hij niet in het luchtledige, en evenmin is hij verslaggever bij een echte wedren. Vince vertoont zijn kunsten tegen betaling van twee dollar per persoon aan spelers die komen wedden op de paardenrenbaan in de speelhal van zijn baas. Hij heeft geen vak geleerd, maar vindt het hier best uit te houden. Althans, tót de dag dat zijn baas Martin hem het leven komt verzuren. Martin wil een aantrekkelijk nichtje in zijn plaats zetten én hij klaagt over de herrie van de speelhal aan de overkant waar onlangs tegen de gevel luidsprekers zijn geplaatst. Vanaf die dag is de lol eraf voor Vince. Hij zint op wraak en wil zijn baas met gelijke munt terugbetalen. Daar zoekt hij zijn eigen weg voor…

Dit is de aanloop van het eerste van zeven verhalen. Zeven verhalen die allemaal zijn doordrongen van een heel eigenaardige, soms bijna zinderende spanning. Verhalen die verrassen, die je stuk voor stuk achter elkaar uit wil lezen en die, soms, de lezer achterlaten met een onbeantwoorde vraag. Want waarom steelt een vrouw iets uit het huis van haar nieuwe buurvrouw en hoe is het in vredesnaam mogelijk dat dit twee levens compleet verandert? Wat zijn de gevolgen voor twee schoolvriendjes die zelf een speelfilm maken en dan, met de camera in de buurt, getuige zijn van een roofoverval op een juwelierswinkel, een overval waarbij doden vallen. Waarom blijft een oorlogsveteraan uitgerekend in zijn geboorteplaats steken waar er nog iets valt af te rekenen door meerdere oude vrienden? En wie verraadde wie, was de verrader zelf verrader of verried de geschiedenis de dader zonder dat Judas dat wist? Zeven verhalen, zeven vragen waarin het antwoord niet steeds ligt besloten.

Auteur

David Westling (1988) studeerde sociale wetenschappen. Hij debuteerde in 2014 met De nachtwandelaar en andere verhalen. In 2015 volgde Oldtimer, in 2021 De vreemdelinge en de oude premiejager. Dit is zijn vierde boek. Hij publiceert op Twitter en Instagram wekelijks ‘flash fiction’, heel korte ‘handpalmverhalen’.

Westling schrijft over mensen die dreigen ten onder te gaan in crisissituaties die zij veelal zelf veroorzaakt hebben. Dat maakt het extra lastig om tot oplossingen te komen, zeker omdat kleine feiten grote gevolgen hebben.

Hij schrijft indringend, intrigerend en weet zijn spanning mooi te doseren. Uitstekend taalgebruik. Mocht Leeskost sterren uitreiken, dan zou Westling heel hoog scoren.

Uitmuntend werk.

David WestlingSchaduw en spotlicht. ISBN 9-789-463-65475-3, 267 pagina’s, €18,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Korte verhalen. Bookmark de permalink.