Moorden schieten tekort

Op de vlucht

Rauwe mix van fictie en werkelijkheid.

Aiesha is een intelligente, goed opgeleide vrouw. Haar man is een vooraanstaande officier in het leger van de Syrische dictator Assad. Haar broer zit in het verzet tegen het bloeddorstige regime van de president. Als haar man hier achter komt mishandelt hij Aiesha, waarbij haar zoontje het leven laat. Ook vermoordt hij haar broer en haar vader. Aiseha is haar leven niet meer zeker en vlucht, maar haar man achtervolgt haar continue. Na veel omzwervingen en verschillende traumatische ervaringen bereikt Aiesha Nederland en vraagt hier asiel aan. Wanneer ze in het Asielzoekerscentrum Ter Apel verblijft wordt Geurt, een vrijwilliger, verliefd op haar. Is ze eindelijk veilig en kan ze alsnog gelukkig worden?

Auteur

Rob van Doorn woonde tot zijn 35ste in Haarlem en was daar onder meer gemeenteraadslid en wethouder voor Groen Links. Daarna vestigde hij zich in Amersfoort en is thans werkzaam als interim manager en consultant bij uiteenlopende organisaties. In 2014 debuteerde hij met de opmerkelijke thriller Haarlem Centraal, die werd opgevolgd door Onmenselijke mensen, waarna de lezenswaardige trilogie werd afgesloten met Vunzige spelletjes.

Net zoals in zijn vorige boeken steekt Van Doorn zijn eigen, linkse, politieke mening niet onder stoelen en banken. Vanuit die visie komt hij deze keer veel dichter bij de werkelijkheid. De Syrische burgeroorlog, de bootvluchtelingen die onder meer aankomen in Palermo, de ‘hel’ van Lampedusa en tenslotte de recente toestanden in Ter Apel spelen een prominente rol in dit boek. De uitgever noemt het een politieke thriller, maar daarvoor vind ik het persoonlijk net niet spannend genoeg. Zelf zou ik eerder spreken van een politieke politieroman.

Het verhaal van Aiesha wordt op knappe wijze verweven met het tragische leven van Geurt en met de opsporing van ultrarechts geweld door het sympathieke speurdersduo Kim en Auke, die ik graag in weer Van Doorns volgende boek tegen zou komen. In zijn vorige boeken ontbrak de seks. Daarvoor neemt hij nu revanche. Veel humor tref je niet aan, maar er valt ook weinig te lachen.

De titel bekt lekker, maar ik vraag me nog steeds af wat de schrijver er precies mee bedoelt.

De grote verdienste van de auteur is dat hij met deze roman bijdraagt aan de bewustwording over complexe mondiale en nationale kwesties die ertoe leiden dat helaas veel onschuldige mensen worden vermorzeld.

Een boek dat niet alleen lekker wegleest, maar je ook aan het denken zet.

Rob van Doorn – Moorden schieten tekort. ISBN 978-90-832770-3-5, 277 pagina’s, € 20,95. Obdam: Uitgeverij Doornwater 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Midden-Oosten, Politiek. Bookmark de permalink.