Dorsten

Negen rommelige levens

Een boek vol gehavende mensen.

In deze verhalenbundel kruipt Nienke ’s Gravenmade negen keer in de huid van een ander, meestal een vrouw. Het eerste stuk is een prachtige binnenkomer. Olga is ontwaakt uit een coma, maar kan alleen haar ogen bewegen. Ik kan niet schreeuwen, niet rennen, niet lachen. Ik kan niet praten, niet lopen. Ik kan de tv niet aanzetten. Ik kan hem ook niet uitzetten. Ik kan niemand bellen, niet meer appen en niet meer weg. Maar ik hoor alles. Haar ouders beschouwen haar inmiddels als een ding. Als een nieuwe verpleger tijdens het wassen haar borsten aanraakt schrikt ze, maar voelt ze voor het eerst in lange tijd iets. Als hij een andere keer verder gaat komt ze klaar. Het abrupte einde zet de lezer aan het denken over de therapeutische waarde van deze behandeling.

Sallie’s oudere minnaar is dood. Ze wil naar de begrafenis. Ook het verhaal van het hoertje Lorraine, dat geld achterhield in haar pussy is apart. Eddie, de eerste en enige man uit het boekje, is een pooier, die zichzelf een goeie gozer vindt. Frankie, die vroeger kersenbonbons bij de Hema kapotkneep, stalkt haar ex en diens nieuwe vriendin. De lesbische Kiki is wanhopig omdat Chiara niets van haar wil weten. Rosa werkt haars ondanks mee aan de bucketlist van haar doodzieke man Freddie. Samen met de Vlaamse Veerle worden ze in Brussel door de werkelijkheid achterhaald. De demente Hanna krijgt een nieuwe, charmante buurman in het verzorgingstehuis. Alma heeft een jonge minnaar. Mijn borsten weren zich dapper tegen te tand des tijds. Net als mijn vagina, die heeft met dank aan een meedenkende verloskundige weer een acceptabele ingang. Al is het woord designerkut nog altijd zwaar overdreven. Hoeft ook niet. Wild vlees woekert.

Auteur

Nienke ’s Gravemade (De Bilt 1982) groeide op in Bilthoven volgde haar theateropleiding in Amsterdam. Ze woont en werkt in Brussel. Dorsten is haar opmerkelijke prozadebuut.

Veel flapteksten kun je met een flinke korrel zout nemen, maar met deze kan ik alleen maar volmondig instemmen: Nienke ’s Gravemade houdt van haar personages, die stuk voor stuk een verlangen proberen te stillen, tegen beter weten in of omdat ze niet anders kunnen. Ze vrijen, bewonderen, drinken, neuken, verliezen en bestijgen, niet omdat ze geil zijn, maar omdat ze op de hielen worden gezeten, door vergankelijkheid, schimmen uit het verleden of simpelweg de dood.

Meesterlijke, knap bedachte en schurende verhalen.

Nienke ’s Gravemade – Dorsten. ISBN 978-94-6336-166-6, 172 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.