Divine Sundays

Gedichten vanuit het hart

Opzoek naar verbinding.

In de tweede bundel van Jay Lecton is de dichteres op zoek naar haar ware ik en zoekt zij verbinding met haar medemens. In het voorwoord formuleert ze haar doelstellingen als volgt: Vanuit het metaforische hart straalt er warmte uit die de geest verlicht. Een verlichte geest raakt nu het fysieke hart van een ander. Op zoek naar de interne zon of maan, straalt er licht uit naar buiten en raakt de harten van de mensen. De bundel bevat 26 gedichten die zeer verschillend zijn van onderwerp en van vorm. De meeste gedichten zijn geschreven in de Nederlandse taal. Er zijn ook gedichten in een andere taal: Frans, Spaans, Engels en Hindi. De vertaling staat er steeds naast.

Auteur

Jay A. Lecton (1968), pseudoniem voor Jane Arifa Badoella. Ze is geboren in Suriname en kwam naar Nederland voor onderzoek naar haar visuele aandoening en voor studie. Ze werkte bij de gemeente Amsterdam als loopbaanadviseur en bij het Diversiteitsplatform. In 2018 verscheen haar eerste dichtbundel What is love?

De meeste gedichten zijn geformuleerd in heldere taal en zijn daardoor zeer toegankelijk. Enkele zijn wel wat raadselachtig, bijvoorbeeld Dank 4 de ik die ik nooit ben geweest. Wat te denken van de slotzin: De bewonderenswaardige U niet 4 Koop… niet 4 Verkoop. Van het gedicht Dubbelspel is het ook moeilijk te doorgronden wat de bedoeling is. Het is wel een poëtisch woordenspel.

De bundel bevat prachtige gedichten zoals, Ach, wat zou ik toch graag bij jou willen zijn. Het is de herhaling die het gedicht een ritme geeft. De Dame in het Rood, echte poëzie. Dat geldt zeker ook voor Dulce de Leche. Een mooi en diepzinnig gedicht is Niets betekent alles. De laatste strofe:

De mens is zoals die is

Het leven gaat zoals het gaat

Het Universum werkt zoals het werkt

Het zijn of niet zijn is niet de vraag

Louter, het ademen en genieten in de

volmaaktheid van het zijn!

Sommige gedichten zijn weinig poëtisch omdat ze hele harde en nuchtere woorden bevatten, bijvoorbeeld Het nut van de rotonde.

Die rot rotonde

Een uitvinding van die rothonden!

En maar blijven geloven dat alles goed

komt.

door niets en dan maar ook niets te doen!

Mooi en ontroerend zijn Mijn moeder en Mijn vader.

Een bundel met toegankelijke en zeer verschillende gedichten.

Jay A. Lecton Divine Sundays. ISBN 978-90-8319-962-7, 46 pagina’s, € 17, 95.  Zoetermeer: Uitgeverij Sampreshan 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.