Natuurboek

Een bundel vol juwelen

Bijzondere verhalen met grappige gezichten.

Ooit geweten dat een houtduif wel veertig eikels in zijn krop verbergen kon? Dat Nederlands kleinste vogeltje, het goudhaantje, maar zes gram weegt? Dat is toch altijd nog vier gram minder dan het winterkoninkje dat altijd voor de kleinste en lichtste wordt aangezien! Of wist u dat een ooievaarsmoeder niet te beroerd is om haar piepjonge kind uit het nest te gooien of zelfs op te eten? Dat maartse vliegen – rouwvliegen – niet in maart maar pas in april of mei uitvliegen? Dat slakken dol zijn op de reuzenbovist? Dat houtspitsmuizen vlinders eten? Dat…

Enzovoort en ga zo maar door… Wie het Natuurboek van het onvolprezen duo Willem Kolvoort en Gerrit Jansen eenmaal in handen heeft houdt niet meer op met lezen, kijken en  citeren en kan er geen genoeg van krijgen. En doet daarmee lezenderwijs de ene na de andere bijzonderheid op: nee maar zeg! Nooit eerder geweten! Om soms ook meteen in actie te komen: ‘Piet, denk erom, we moeten voortaan ’s nachts de robotgrasmaaier uitzetten! Weet je dat dat kreng met z’n messen egels vermoordt? En we vonden het nu juist zo geweldig dat we egels in de tuin hadden!’ Hoe u dat weet? Uit dit boekje.

Nog iets opmerkelijks. Weet u dat de boerenzwaluw een ontzettend hygiënische vogel is? Jonge vogels poepen zo min mogelijk in het nest omdat ziekteverwekkers en bacteriën dan minder kans krijgen. De kleintjes houden hun poep binnen en wachten tot vader of moeder voer komt brengen. Het jong dat het laatst gevoerd is en hoge nood heeft, keert zich met zijn baby-achterste naar pa of ma. Die wacht tot het poepje komt, en activeert het gepoep zonodig door ’t jong tegen zijn achterste te pikken. De vogelontlasting zit verpakt in een vliesje. De ouder pakt het poepzakje in de snavel en vliegt ermee weg om de ‘buit’ een eind buiten het nest te laten vallen. Pas als de jongen groot worden gaan ze over de rand van het nest poepen, maar tegen die tijd staan ze op uitvliegen dus daarna doen ze het elders.

Vooruit, één nog: speciaal omdat het december is. De meeste vogelliefhebbers krijgen de roodborst alleen in de winter op bezoek. Het vogeltje komt graag zijn maal van de voedertafel halen. Maar nu zijn er mensen die tegen de kerst bevangen worden door een zo grote versierdrift dat zij ook de voedertafel in kersttooi zetten. Vogels zitten daar niet echt op te wachten. Maar de roodborst neemt de kerstversiering met een knipoog voor lief. Roodborsten op de voedertafel zijn namelijk winterroodborsten. Ze broeden niet bij ons maar in het hoge noorden. Ze zijn veel minder schuw dan onze eigen broedvogels. Als het begint te schemeren musiceert het vogeltje ook in de winter op zijn best. (en dan nog even over dat voeren):  Pas op met meelwormen. De roodborst is er verzot op en kent geen grenzen. Maar meelwormen laxeren enorm en dat kan de dood van de vogel tot gevolg hebben.

Auteurs

Willem Kolvoort, de illustrator, is vooral bekend van zijn posters voor muziekpodium Vera in Groningen. Zijn dierentekeningen zijn zowel natuurgetrouw als karikaturaal, een ontzettend knappe combinatie. Gerrit Jansen maakt wekelijks een natuurverhaal voor dagblad De Gelderlander. Inmiddels hebben zij samen al meer dan duizend keer hun lezers vermaakt, verbaasd, doen glimlachen en biologielessen geleerd. Wie op hún manier naar de natuur kijkt en zich daardoor aangesproken voelt – en dat kán niet anders – zal nooit meer zómaar buiten lopen, maar altijd op zoek zijn naar meer, naar een eigen twist in het verhaal dat de natuur ons vertelt.

Dit is een juweel van een boek. Ik kom woorden tekort om dit natuur-duo te prijzen. Er zit maar één ding op voor u, als lezer: koop dit boek, en geef het niet alleen uzelf cadeau, maar geef ook het cadeau met kerst of wanneer aan wie dan ook.

Natuur is serieus, is zware discussies waard, maar start die gesprekken met de wetenschap die u uit dit boek kunt halen: natuur maakt vrolijk, natuur is gezond en natuur maakt blij. En daar gaat het tenslotte om.

Alle lof voor dit geweldige Natuurboek.

Willem Kolvoort (illustraties) en Gerrit Jansen (teksten): Natuurboek. ISBN 97890-5452-416-8. 112 pagina’s, € 22,50. Groningen: Uitgeverij Passage 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Natuur. Bookmark de permalink.