Cultus

Kindermoorden

Een nieuwe uitdaging voor het speurdersduo Mina en Vincent.

In Stockholm wordt een jongetje ontvoerd uit een kinderdagverblijf. Er zijn overeenkomsten met een eerdere verdwijning. Rechercheur Mina Dabiri en haar team moeten deze zaken oplossen. Ze zoekt hulp bij de mentalist Vincent Walder met wie zij eerder heeft samengewerkt. Er vinden meer verdwijningen plaats. De vermiste kinderen blijken steeds vermoord te zijn. De speurders ontdekken gaandeweg onderlinge overeenkomsten tussen de verdwijningen. Bij het onderzoek stuiten ze op een soort sekte genaamd ‘Epicura’. Daar is van alles aan de hand. Het politieteam en in het bijzonder Vincent komen al puzzelend achter de bizarre denkprocessen van de daders. Daar zijn wel 656 bladzijden voor nodig.

Auteurs

Camilla Läckberg (1974) is econoom, maar vanaf 2002 werd zij fulltime thrillerschrijfster. Zij was zeer productief en succesvol. Inmiddels heeft ze al 18 titels op haar naam staan en werden haar boeken in 60 landen uitgegeven. In 2021 verscheen de thriller Box die zij schreef met Henrik Fexeus (1971). Hij is mentalist, een uitvoerend artiest die hersenspelletjes speelt met zijn publiek. Mentalisten zijn ook begaafd in het duiden van lichaamstaal, het lijkt soms of ze helderziend zijn. Fexus schreef boeken over non-verbale communicatie . Hij was daarmee zeer succesvol. Zijn vaardigheden als mentalist komen naar voren in deze roman.

Het is al gezegd: we hebben te maken met een uitzonderlijk dikke thriller. Is het de schrijvers gelukt om de spanning vast te houden, want dat is toch een eerste vereiste van een thriller. Het verhaal op zich is best spannend. Heel langzaam wordt er steeds meer onthuld, maar het wordt helemaal ‘ondergesneeuwd’ door de informatie over de privélevens van de personages ook van de collega’s van Mina. Een tweetal voorbeelden. Julia heeft pas een baby en is voortdurend aan het ruziemaken met haar man over wie er thuis moet blijven. Ruben krijgt eindelijk weer contact met zijn dochter en gaat met een politieauto met blauw licht en sirene een rit maken. Zo maak je met iedereen wel heel erg uitgebreid kennis. Het uitvoerigst komen de hoofdpersonen Mina en Vincent aan bod. Daarmee gaat het wel erg over persoonlijke zaken die niets met het verhaal te maken hebben.

Mina’s grote probleem is haar smetvrees. Hier wordt gedetailleerd over gesproken. Ze heeft altijd reinigingsdoekjes en een fles desinfecterende handgel bij de hand.

Vincent, wel een heel interessante persoon, krijgt nog veel meer aandacht. We maken een voorstelling mee waarin hij iemand hypnotiseert en diens polsslag tijdelijk uitschakelt. Ook zijn gezinsleven komt ruim aan bod, zijn kinderen en zijn jaloerse vrouw. Al die informatie heeft niets met het verhaal te maken.

Heel anders wordt het aan het eind van het boek. Als er steeds meer duidelijk wordt over de moorden door het gepuzzel van Vincent, ontstaat er actie en wordt het heel spannend. De werkwijze van de daders blijkt wel zeer gecompliceerd en is nauwelijks te begrijpen.

Ondanks genoemde bezwaren hebben we toch zeker te maken met een uitzonderlijk goed boek. De stijl is prima en het boek leest heel prettig. Alle informatie over privélevens is wel degelijk interessant en boeiend. Het maakt de personages tot echte mensen. Zo hebben we te maken met een mooie roman die (te?) weinig op een thriller lijkt.

Camilla Läckberg en Henrik Fexeus – Cultus. Vertaald uit het Zweeds (Kult) door Madeleine Kiers-Bolink en Marit Kramer. ISBN978-90-443-6198-8, 656 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: The House of Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.