Duivels plan

Wraak van een pedofiel

Merkwaardige teambilding.

Het bedrijf NV Diamondconstruct wordt geleid door John, Philip en Marco. Het bedrijf is eigendom van George Menero. Voor het personeel is hij een geheimzinnig persoon, want hij laat zich nooit zien. Hij nodigt de drie managers met hun gezinnen uit voor een teambuildingsweekend in Spanje. Terwijl de mannen moeilijke opdrachten moeten uitvoeren, vermaken de gezinsleden zich aan het strand. Er is sprake van drankmisbruik en overspel. Dokter Menero is wel aanwezig, maar ook hier blijft hij uit beeld van zijn personeel.

Auteur

Manfred Bogaert (1955) is een PR-man uit Antwerpen. Hij is schrijver van columns, reisverhalen en artikelen voor inhouse magazines. Voor zijn reisverhalen reisde hij de wereld rond en woonde achtereenvolgens in Frankrijk, Canada en Spanje. Duivels plan is zijn debuutroman. Het werd in 2019 uitgegeven, genomineerd voor de Fintro Boekenprijs en nu opnieuw uitgebracht. Inmiddels verscheen ook van zijn hand Russkaya Ruletka.

Een belangrijke rol speelt pedofilie. In enkele flash backs wordt beschreven hoe drie jongetjes worden misbruikt door hun onderwijzer, meester Paquet: op school, tijdens bijles en op schoolreis. Het zijn beklemmende fragmenten. Meester Paquet komt voor de rechter. Dankzij getuigenissen van zijn slachtoffers belandt hij in de gevangenis. Hij zit vol wraakgevoelens ten opzichte van de getuigen.

Een speciale rol is weggelegd voor de dames in het verhaal. Zonder uitzondering zijn het schoonheden. De ene is nog hitsiger dan de ander. De schrijver besteedt veel aandacht aan het beschrijven van hun aantrekkelijke lijven. Ze lopen rond: naakt, half of heel verleidelijk gekleed. Kennelijk is de schrijver nog al geobsedeerd door vrouwenborsten, ze worden voortdurend beschreven. Allemaal was te veel van het ‘goede’.

Dokter Menero blijft een geheimzinnig persoon. Tijdens de vakantie van zijn personeel verblijft hij op zijn luxueuze motorjacht met zijn vrouw Mireille. Voor de buitenwereld is hij getrouwd, maar seks heeft hij alleen met zijn schandknaapje. Hij wordt omringd door personeel dat hij behandelt of het slaven zijn. In de roman blijft het lang onzeker wat zijn bedoelingen zijn met deze vakantie.

Dit boek bestaat uit zeer verschillende onderdelen. De stukken over de dames en de decadente Menero zijn niet zo boeiend en niet zo passend in een thriller. Gelukkig zijn er ook spannender gedeeltes. Dat geldt zeker voor de avonturen van John, Philip en Marco. Boeiend wordt het ook als de twee onderzoeksjournalisten aan bod komen. De plot is nogal grillig en soms ingewikkeld, zeker als het om familierelaties gaat. Het slot is heel verrassend, maar wel wat ver gezocht.

Een soms wel vermakelijke en spannende debuutroman.

Manfred Bogaert – Duivels plan. ISBN 978-94-64444-755-2, 380 pagina’s, € 19,95.  Kapellen (B): Fill in de Blanks, 2e druk 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.